Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В Свищов почетоха с панахида жертвите на Чернобил

В Свищов почетоха с панахида жертвите на Чернобил
Добавена на: 2012-05-05 16:00:53

На снимката – момент от панахидата

В Свищов почетоха с панахида жертвите на Чернобил
 
          По повод 26-годишнината от ядрената авария в Чернобил членовете на Комитета за еколого-икономическа защита на Свищов присъстваха на панахида в памет на стотиците хиляди жертви на атомната катастрофа. Панахидата беше отслужена от отец Димитър Маринов в храма „Св. Преображение Господне”.
          С декларация, към която се присъединиха и останалите членове на коалиция АЕЦ БелеНЕ! членовете на комитета реагираха на последните факти за нарушенията  около строителството на ядрената централа, според които токът, произвеждан от нея щял да се окаже 9,54 пъти по-скъп от този в Козлодуй и че НЕК е пред фалит поради причината, че неговите шефове са теглили кредити и плащали за проекта, който е започнат без да има сключени договори за него и всъщност става въпрос за стотици милиони евра.
 
        „Във връзка с казаното по-горе предлагаме Георги Първанов, С. Станишев, Р. Петков, Р. Овчаров, П. Димитров, Б. Манчев, всички шефове на НЕК и БЕХ от 2006 г. насам да бъдат подложени на изследване с детектора на лъжата и да отговорят на един простичък въпрос – вземали ли са пари от руснаците, за да натворят толкова глупости и да ни натоварят с такива непосилни задължения. Предлагаме също така към щетите от тяхния ядрен ентусиазъм да се прибавят и щетите, които търпим в резултат от липсата на средства за инвестиции в енергийния отрасъл, защото ако тези стотици милиони бяха ползвани разумно, ефектът щеше да е видим още днес. Към тази грамада от щети да се прибавят и пропуснатите ползи от радикално сбърканата инвестиционна политика в тази област. Тогава ще стане ясно, че се сблъскваме с грабежа не на века, а на цялата ни история” се казва в декларацията.
 
Ганка Спасова.
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания