Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В Царевец и Овча могила ще правят биоелектростанции

В Царевец и Овча могила ще правят биоелектростанции
Добавена на: 2012-05-05 15:43:37

Вече са проведени първите срещи за обмяна на опит с немски представители, като в Германия в момента има 7000 подобни електростанции.

В Царевец и Овча могила ще правят биоелектростанции
 
В селата Царевец и Овча могила се обсъжда изграждането на биоелектростанции. Вече са проведени първите срещи за обмяна на опит с немски представители, като в Германия в момента има 7000 подобни електростанции. В най-скоро време се предвижда техният брой да стане 20 000. Това съобщи Игнат Ангелов, председател на Регионалния съюз на кооперациите “Дунав” по време на редовното отчетно събрание на съюза. Той допълни, че освен това ще се проучва и опитът на Австрия в добиване на ток от биогорива. Идеята е в двете села край Свищов да заработят две малки станции – тази в Царевец ще добива 0,5 мегабайта еленергия, а тази в Овча могила – 1 мегабайта. Енергията ще се добива от оборски тор и от силаж от земеделски отпадъци. Количествата и на двете енергийни суровини не могат да бъдат осигурени само в едно населено място и затова бъдещите биостанции ще бъдат средищни. Стойността на една подобна станция е около 3 милиона евро и за тяхното изграждане е необходимо да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори.
От 72-ма избрани пълномощници на общото събрание присъстваха 51 и то бе легитимно. Форумът се проведе миналия четвъртък в зала 1 на Община Свищов. Официални гости бяха заместник-кметът Емил Димитров, Емел Мехмед, началник на Общинската служба “Земеделие”, и проф. Иван Панайотов. 6 милиона лева са инвестирали през миналата година кооперациите край Дунав, посочи в своя отчет Игнат Ангелов. Отличници са земеделските сдружения в Козловец и Хаджи Димитрово, където инвестициите са по 1,3 милиона лева. 500 килограма от декар е добивът от пшеницата при среден за страната 420, отчетоха още на събранието. Средният добив от декар рапица е бил 290 килограма, а от слънчогледа 270 кг. За добрите резултати са допринесли и благоприятните климатични условия през м.г.
Приоритетна задача за кооперациите е изграждане на силози, където да се съхранява продукцията. Игнат Ангелов коментира, че това е скъпо начинание, но пък ще могат да задържат продукцията в очакване на по-добри изкупни цени. Четвърта поредна година кооперациите от сдружението са на печалба, допълни Ангелов.
Пред Регионалния съюз не липсват и проблеми, като основен от тях се очертава намаляването на обработваемата земя. На пазара се появяват големи частни арендатори, които привличат от собствениците земеделската земя. Така например ако в Козловец през 2007 година кооперацията е обработвала 44 хиляди декара, то м.г. са 29 000 декара. Друг проблем пред земеделските кооперации е неизпълненото обещание от страна на правителството за възстановяване на част от акциза върху горивата. Освен отчета на Управителния съвет, на съюза бяха представени и финансов отчет за 2011 г и отчет на Контролния съвет.
Александър ШАБОВ
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания