Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Няма мераклии за управител на свищовската болница

Няма мераклии за управител на свищовската болница
Добавена на: 2012-04-27 16:38:43

Няма нито един кандидат за управител на свищовската болницата, съобщи зам.-кметът на Общината Емил Димитров. По тази причина избраната от Общинския съвет комисния , която е провела неуспешния конкурс, е изготвила проекто-решение. В него се дава мандат на същата комисия да проведе повторна процедура по избор на управител на МБАЛ-Свищов.

Няма мераклии за управител
на свищовската болница
 
 
Няма нито един кандидат за управител на свищовската болницата, съобщи зам.-кметът на Общината Емил Димитров. По тази причина избраната от Общинския съвет комисния , която е провела неуспешния конкурс, е изготвила проекто-решение. В него се дава мандат на същата комисия да проведе повторна процедура по избор на управител на МБАЛ-Свищов. Емил Димитров прогнозира, че до края на май, началото на юни болницата ще има постоянен управител. В същото време обаче здравното заведение продължава да трупа дългове, които вече са над 2 032 000 лв., а медиците не получават трудовите си възнаграждения. След направения задълбочен анализ, по настояване на вр.и.д. управител на болницата д-р Евгений Митанов, за финансовото състояние на здравното заведение, е констатирано, че натрупаните до момента задължения значително надвишават неговия капитал. Над 400 хил.лв. са само дълговете за лекарства и консумативи. На извънредна сесия общинските съветници взеха решение за сключване на извънсъдебно споразумение от управителя на болницата с фирма “Хигия” за разсрочване на задълженията за лекарства и консумативи за срок от 3 години. На редовното си заседание вчера местният парламент взе решение болницата веднага да изплати сумата от 30 хил.лв.на “Хигия”, а останалите месеци  вноската за погасяване на дълга е в размер на 19 хил.лв. Откъде ще бъдат взети тези средства засега не е ясно.
В МБАЛ-Свищов вече е получен и протокол, издаден от Инспекцията по труда, за извършената проверка по време на бившия управител Гавраил Гевезов. Според този протокол до края на май трябва да бъдат изплатени всички трудови възнаграждения на болничния персонал за периода до февруари 2012 г., за което са необходими 230 хил.лв. За да се види “светлина в тунела”, д-р Митанов е изготвил програма за преодоляване на натрупаните задължения. Според нея Общината трябва да субсидира здравното заведение с 1 млн.лв., за да се покрият част от дълговете към доставчици, консумативи и заплати, което означава, че Общината трябва да субсидира болницата месечно с около 40-50 хил.лв. Такива пари обаче в бюджета не са предвидени и вероятно ще се търсят някакви варианти на извънредна сесия по здравеопазването. Ако не се намери изход от това състояние на болницата, тя е застрашена да загуби и парите от проекта по ОП “Регионално развитие”, които са в размер на 3.6 млн.лв. Договорът вече е подписан с МРРБ, а проектът трябва да бъде реализиран в следващите 2 години и да бъде извършена реконструкция, обновяване и модернизация на свищовската болница.

Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания