Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

СОУ “Цветан Радославов” ознаменува с богата програма своята 30-годишнина

СОУ “Цветан Радославов” ознаменува с богата програма своята 30-годишнина
Добавена на: 2012-04-27 16:34:02

СОУ “Цветан Радославов” ознаменува
с богата програма своята 30-годишнина

От 17 до 21 април в Свищов се проведоха традиционните "Радославови дни", посветени на 30-годишнината от създаването на СОУ "Цветан Радославов" и 149 години от рождението на автора на “Мила родино”.

СОУ “Цветан Радославов” ознаменува
с богата програма своята 30-годишнина
 
От 17 до 21 април в Свищов се проведоха традиционните "Радославови дни", посветени на 30-годишнината  от създаването на СОУ "Цветан Радославов" и 149 години от рождението на автора на “Мила родино”. Тържествата започнаха с представяне на музея на Цветан Радославов в едноименното училище и продължиха с откриване на две изложби – едната във фоайето на читалището с ученическо творчество, а другата – в ХГ “Николай Павлович” с картини на Цветан Радославов. В училището се проведе и рисуване на асфалт на тема “Мила родино, ти си земен рай”, а свои интересни прояви имаха и клуб “Театрално изкуство” и клуб “Приказен свят”. Ученици и учители почетоха паметта на своя патрон с поклонение на гроба му и с поднасяне на венци и цветя на неговия паметник. В изложбената зала на историческия музей бе открита изложбата „Непознатият Цветан Радославов”. Посетителите имаха възможност да разгледат лични вещи, снимки и кореспонденция на видния ни съгражданин и да присъстват на презентацията на доц. д-р Юлия Николова „Приятелството и музиката в живота на тримата от Преображенската махала (Цветан Радославов, Алеко Константинов и Иван Шишманов)” с музикалното участие на Олимпия Ангелова и Елизабет Людмилова (на снимката). По време на презентацията бе напомнено, че дружбата и приятелството между Цв. Радославов, Ив. Шишманов и Алеко Константинов е била сърдечна и неразделна. Дядовците и бащите на тримата приятели са били заможни търговци и видни общественици, които са взели дейно участие във всички почини за духовно, национално и политическо съзряване на българите и отрано са полагали грижи за образованието и възпитанието на наследниците си. Гръцки език и българославянска писменост им е преподавал Емануил Васкидович, учили са музика с Янко Мустаков, рисували са под ръководството на първия български художник с академично образование Николай Павлович.
Кулминацията на “Радославовите дни” бе тържественият концерт в салона на ПБНЧ "Еленка и Кирил Аврамови-1856". Великотърновският митрополит Григорий в съслужение с отец Димитър Андонов отслужи молитва и благослови учениците и учителите от училището-юбиляр, като подари на СОУ “Цв. Радославов” икона на св. Йоан Рилски и православна литература. Сред гостите бяха проф. д-р Любен Кирев, зам.-директор на Стопанската академия, доц.Иван Тодоров (автор на текста на училищния химн), ст. експерт от РИО- В. Търново Илиана Иванова, общински съветници от ГЕРБ, сегашни и бивши учители от СОУ “Цв.Радославов”. Слово за юбилея изнесе директорът на училището Мариана Маркова, която посочи, че вече 30 години то изпълнява мисията си на духовен център, в който се изграждат личности с успешна реализация в живота, формират се модели на житейско поведение. Милена Богданова, началник на отдел “Образование” на общината, прочете поздравителен адрес от кмета на община Свищов Станислав Благов, от името на Стопанска академия приветствие поднесе зам.-ректорът проф.д-р Любен Кирев, а от името на РИО- В.Търново - Илиана Иванова. От името на партия ГЕРБ училището бе приветствано от общинския съветник д-р Татяна Ганчева. Бившият дългогодишен директор на СОУ “Цветан Радославов” Фимка Тотева получи юбилейна грамота. Празникът завърши с чудесен спектакъл на художествени състави от СОУ “Цветан Радославов”, които напълниха очите и душите на публиката с артистичните си изпълнения. По повод на юбилея се състоя и спортен празник в училището.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания