Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Дипломати търсят в Царевец военен гроб на легионери

Дипломати търсят в Царевец военен гроб на легионери
Добавена на: 2012-04-22 09:04:30

Френски дипломати посетиха село Царевец преди седмица в търсене на военен гроб на легионери

Дипломати търсят в Царевец военен гроб на легионери
 
Френски дипломати посетиха село Царевец преди седмица в търсене на военен гроб на легионери. Чуждестранната делегация бе водена от полковник Мишел Мио, военен аташе на Франция в България. Представителите на френското посолство са посетили Свищовско по повод техни издирвателски проучвания за масов военен гроб в Царевец. Интерес в проучвателната мисия на дипломатите бил и паметник в гробищния парк в селото, който е в окаяно състояние, разказа Генчо Генчев, кмет на Царевец. Монументът е в изключително окаяно състояние в момента – разрушен, но в местното население е известен като „Френския паметник“. Той се намира в старата част на селското гробище.
Посещението е било неофициално, като освен военното аташе, в делегацията е бил включен и Ален Гудиноф, магистрат и отговарящ за обществените връзки в посолството на Франция в страната ни.
Контактът между Царевец и дипломатическата мисия е по френска инициатива. В техни архивни дела били открити документи, които ги насочили към свищовското село, където били разположени френски войници след Първата световна война. Епидемия от холера е причина за смъртта на легионерите в дунавския град. Цел на мисията в Царевец е да се установи дали и там има погребани гали.
Чужденците не са знаели за евентуалното военно гробище в Царевец. Дипломатите научават за това от французи, семейство, което преди две години е посетило Царевец. Целта е била да издирят гроба на своите деди. Един от французите извадил стара снимка на „Френския паметник“, правена преди десетилетия. На фотографията монументът е в доста добро състояние и е видно, че е френски военен паметник. Французинът споделил, че именно тук е погребан неговият баща. След завръщането си във Франция семейството написва редица писма до институциите си, че в свищовското село Царевец се намира гроб на техни войници. От Париж препращат сигнала до дипломатическата си мисия в София и по тази причина е осъществено посещението в дунавското село.
Паметникът според френските проучвания е от 1918 година. При посещението си те са направили редица снимки на останалия хоросан на военния монумент. Дипломатите ще изпратят всичко събрано в родината си, където предстои разархивиране на делата, касаещи военните гробове в чужбина. До този момент е било смятано, че три са френските военни гробища в България – в Свищов, Варна и София.
През 2005 година тленните останки на 228 военнослужещи от Чуждестранния легион на Франция, погребани в края на Първата световна война в Свищов, бяха есхумирани и транспортирани в София. Преместването на военното гробище от Свищов в София се извърши по молба на френското посолство, за да бъдат улеснени близките на починалите от Франция, които искат да се поклонят пред тяхната памет.
Войниците от бойната част "ЧАД" от състава на окупационния корпус, разположен в Свищов, са починали при епидемия от холера, избухнала през есента на 1918 и началото на 1919 г. Повечето от починалите легионери са от африкански произход ­ сенегалци, алжирци и араби. Те били погребани според традициите на вероизповеданията, които са изповядвали ­214 от тях са били християни, а 14 ­ мюсюлмани. През 1994 г. правителството на Франция дава на дунавската община 40 000 франка за възстановяването на гробните места и алеите на военното гробище.
През следващите години тук идват на поклонение френски военни части, които пребивават в България за съвместни учения. Преди две години монументът на легионерите бе преместен от френското гробище на ново място, срещу Спортния комплекс на СА „Д. А. Ценов“, като общината осигури 40 000 лева за целта.
Алекс БОГОМИЛОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания