Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Среща на старите свищовски родове в София

Среща на старите свищовски родове в София
Добавена на: 2012-03-26 10:00:14

Залата в която се състоя срещата беше препълнена много над предвиденото от желаещи да присъстват на представянето на книгата.

          Среща на старите свищовски родове в София
 
          На 17 март в музикалния център „Борис Христов” с София беше представена книгата „ Свищовски родови хроники” на д-р Мария Тошева, която стана повод за събиране на стари свищовски родове живеещи в София. Датата съвпадна с именния ден на Алеко Константинов, на който някога в Свищов са чествали известния свищовски писател.
           Залата в която се състоя срещата беше препълнена много над предвиденото от желаещи да присъстват на представянето на книгата. Водещ на представянето беше синът на авторката – народния представител Лъчезар Тошев, а музикалната част съпътстваща представянето беше изпълнена от известния цигулар проф.Йосиф Радионов (издънка на свищовския род Пелтекови) и съпругата му  пианистката Зорница Бегунова. Сред изпълнените произведения беше и танго на композиторката със свищовски корени Дора Драганова, която също уважи събитието. На представянето присъстваха евродепутатът Надежда Нейнски, народния представител Иван Н. Иванов, директорът на Евро-българския център Панчо Цанков, режисьорът Йордан Джумалиев, мореплавателят Дончо Папазов, дипломатът Михаил (Мишел) Петков със съпругата си,която е от свищовски род и много други. Дългогодишния директор на Свищовския музей археологът Пети Доневски разказа за началото на работата по книгата. Словото на редакторката и дългогодишна преподавателка в свищовските училища г-жа Надежда Бандова, която не успя да присъства на събитието, беше прочетено от д-р Нели Конова.В допълнение тя изтъкна, че общия брой на лицата които са споменати в Свищовските родови хроники на д-р Тошева са близо 2700.Сред изказващите се бяха и изследователката на проф.Иван Шишманов доц. Румяна Конева от университета във Фрайбург, която изтъкна, че в института по История на БАН има цял отдел за генеалогични проучвания, които имат много по-скромни резултати от проучването на д-р Мария Тошева. За възрожденския дух на авторката говори и  доц.Анна Николова –внучка на д-р Борис Вазов, брат на народния поет Иван Вазов.За някои от присъстващите срещата беше повод да възобновят старите контакти със своите роднини и да предоставят информация за родовете си.
 
Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания