Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Станислав Благов, кмет на Община Свищов

Станислав Благов, кмет на Община Свищов
Добавена на: 2012-03-26 09:55:21

“Прокурорските проверки не ме притесняват, атаките срещу мен са политически”

Станислав Благов, кмет на община Свищов: “Прокурорските проверки не ме притесняват, атаките срещу мен са политически”
 Г-н Благов, започнахте своя четвърти мандат като кмет на община Свищов. Кои са най-големите предизвикателства, които се очертават за този четиригодишен период?
- Всеки мандат сам по себе си е нов. Без съмнение, в първите сто дена от началото на мандата ние продължихме работата по дадени проекти и стартирахме процедурите по други европейски програми. Не бива да си правим илюзиите, че чрез средствата, които се предоставят от общинския бюджет, могат да се реализират някакви сериозни намерения и проекти. В този смисъл на практика няма оперативна програма, в която ние да не сме участвали, стига да имаме това право.
- Кои са конкретните проекти, по които работите?
- Тази седмица стартирахме проект по програмата за трансгранично сътрудничество съвместно с румънската община Зимнич. Той е за повече от 3 млн. евро, от които за строително-ремонтни дейности ще инвестираме над 3,7 млн. лв. В рамките на проекта ще бъдат изградени алеи, паркинги, паркови пространства, тротоари, улични площи в централната зона на града по посока на пристанищния комплекс.
Предвижда се да изградим една окръжност, която символично ще свърже двете общини. Освен това по проекта за добра градска среда реализирахме 1,6 млн. лв. Двата проекта ще осъществят идеята ни за по-добро градско пространство. На 28 март предстои да сключим договор за ремонт и саниране на четирите най-големи училища в Свищов. Ще бъдат подменени дограмата и ремонтирани покривите. Неговата стойност е 5 млн. лв. Също по ОП “Регионално развитие”, на същата дата се очаква да подпишем договор по проект за съпътстваща инфраструктура, туристически атракции. Разработката се казва “Сърцето на легиона” и е свързана с античния град Нове край Свищов. Дейностите по този проект ще стартират през юни. По ОП “Околна среда” започваме работа по проект за 28 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Мисля, че общо за 2012 година ще завършим проекти за над 30 млн. лв.
Като пример мога да ви кажа, че за тези 12 години, откакто съм кмет, само веднъж сме успели да реализираме инвестиционна програма за 4 млн.лв. Затова подчертавам, че възползването от средствата на европейските структурни фондове е една изключителна възможност за нас.
- Срещате ли разбиране за своите намерения от страна на общинските съветници и най-вече от опозицията в местния парламент?
- Първо искам да уточня, че опозицията в Общинския съвет не се базира толкова на партийна принадлежност или идеологическо противопоставяне, а по-скоро е проява на някои примитивни страсти, които обладават част от общинските съветници, които се представят като опозиция. Като яростна опозиция се проявяват съветниците от ГЕРБ. Само че в други общини съветниците от ГЕРБ гледат градивно и стратегически на намеренията на администрацията, защото са наясно, че ГЕРБ е управляващата партия в България и носи отговорност за процесите, които възникват. Нашите колеги в Свищов демонстрират друго поведение. Те така да се каже се заяждат на дребно. Това не ме изненадва, защото по-голямата част от състава на тяхната група е от политически хамелеони, минали през няколко политически партии през годините, които винаги са били със силните на деня. Така че техните противопоставяния не се приемат насериозно и това лично съм казал на премиера Бойко Борисов. Тези хора разчитат на чужд авторитет, а аз и екипът ми разчитаме на личностите, които дадоха своя изключителен вот на доверие на последните избори.
- Политическа ли е поредната прокурорска проверка срещу вас? (Прокуратурата разследва Благов вече четвърта година за вреди от сделка с местен строител б.р.)
- Аз не искам да коментирам по този начин работата на прокуратурата, следствието и съдебната власт като цяло. Допускам обаче, че сигналите, подадени в следствието и прокуратурата, без съмнение са изпратени от съветниците от ГЕРБ и в този смисъл те са политически. В момента в Свищов едва ли не във всички институции текат проверки. Затова си мисля, че ще бъда все по-силно мотивиран да бъда част от партията, към която винаги съм принадлежал и която гарантира свободата и демокрацията, а именно СДС. В същия момент, аз съм бил кмет и при управлението на НДСВ и на Тройната коалиция. Никога, уверявам ви, не е имало такъв страх. Това не е само мое мнение, това е мнение и на всички останали кметове, издигнати от СДС, колкото и малко да са те в национален мащаб. Хората, институциите, бизнесът трябва да са свободни, полезно е и за централната власт хората от опозицията да могат да се изразяват спокойно. Като управленец на регионално ниво никога не съм се притеснявал от критиките на местната опозиция, защото това е смисълът на демокрацията.
- Притесняват ли ви резултатите, които ще излязат от тази проверка, която върви в момента?
- Вече 12 години аз съм в непрекъсната проверка. Притеснения нямам. Свищов е една не особено голяма общност, за да може да се упражнява политика на лицемерието. Хората са наясно какво мога и какво не мога, какво съм направил и какво не съм успял да постигна. Институциите следва да си вършат работата и да проверяват сигналите. Нулева толерантност трябва да има дори и по отношение на съмнения за нечисти и корупционни сделки. Над никого, независимо на какво ниво е, не бива да има някакъв чадър. За тези 12 години моето икономическо състояние не се е променило нито на йота. Човек живее за едната си чест, аз гарантирам за себе си.
- Възможно ли е сигналите за злоупотреби и проверките срещу вас да повлияят на външните инвестиционни намерения в Свищов и общината?
- Безспорно, всичко това създава смут, особено по отношение на бизнеса. Внушението след всичко, което се изписа, е, че в Свищов положението е като във Велико Търново. Незаслужено е сравнението между мен и г-н Рашев. Първо ние сме несравними, той е бил кмет в продължение на три мандата на един голям град, който може би се превърна в най-проспериращия град в България за предходните 12 години. Мащабите са различни, но нас ни сравняват не по отношение на добрите неща, които са направени. Създава се аналог по отношение на резултатите от проверките, провокира се мислене, че и в Свищов проверките ще имат подобно развитие, че и тук ще се стигне до съд. Това внушение наистина може да се отрази на някакви намерения, които потенциално съществуват. Струва ми се, все пак, че няма здравомислеща институция или организация, която да повярва на това, защото в Свищов са работили много инвеститори. Те знаят, че участието в търгове или конкурси за обществени поръчки винаги е ставало по законен начин.
- Какъв в действителност е инвестиционният климат в общината?
- В условия на сериозна икономическа криза ние не можем да бъдем оазис на просперитет. Сравнено с размера на инвестициите през периода 2007-2009г., в момента не можем да се похвалим с кой знае какво. Нашата амбиция на този етап е да създадем административна и данъчна среда, която да подпомага бизнеса и хората и да не пречи на нормалната им работа. Опасно ще бъде, ако съществуващите предприятия и фирми претърпят сериозни финансови удари и започнат да затварят своите производства. Тогава ще е пагубно. Целта ни е да ги пазим, защото показателите от последните месеци говорят за намаляване на работните места. Общините могат да осигурят работни места именно по европейските програми, през миналата година над 300 души са получавали заплата, докато се е реализирал проектът за по-добра градска среда, но това е за една година. Сега отново ще ангажираме много хора, но местният бизнес гарантира устойчивост и за нас това е важно.
- Свищов беше една от общините, която заяви намерение да си върне терените на бившите казарми, които се простират на 300 дка. Какво се случи?
- За разлика от други общини в България, заявили такъв интерес, при нас това не се случи. Имам информация, че Министерството на отбраната се е опитало да продаде част от терените, на които в момента е собственик, но не се е получило. Реална сделка няма и тези терени са превърнати в джунгла, при това в урбанизираната зона на града. Държавата не прояви воля да стартира процедура и да ги предостави на Общината. Инвестиционен интерес към този терен имаше през 2008 г., но тогава не ни го предоставиха. Сега никой няма право да упреква Общината. Свищов има нужда от спортен комплекс с плувни басейни, спортна зала, нова площ за жилищно строителство.
- Нови постъпки за придобиване на този терен ще правите ли?
- Направили сме всичко необходимо, водили сме кореспонденция с три правителства. Виждаме, че воля няма. Намеренията са едно, но реалностите – нещо друго. Очевидно теренът ще продължи да тъне в буренак.
Марина ПЕТРОВА
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания