Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Семейство Величка и Анчо Кузманови „вдигнаха” златна сватба в клуб „Вяра, Надежда и Любов”

Семейство Величка и Анчо Кузманови „вдигнаха” златна сватба в клуб „Вяра, Надежда и Любов”
Добавена на: 2012-03-16 16:38:30

Семейство Величка и Анчо Кузманови „вдигнаха” златна сватба в клуб „Вяра, Надежда и Любов”

На снимките – моменти от отбелязването на златната сватба на сем. Величка и Анчо Кузманови

Семейство Величка и Анчо Кузманови „вдигнаха” златна сватба в клуб „Вяра, Надежда и Любов”
 
         На фаталната дата 13 март в клуба на инвалидите „Вяра, Надежда и любов” се състоя мило тържество – златната сватба на семейство Величка и Анчо Кузманови – и двамата членове на клуба. На тържеството присъстваха техните приятели от клуба, а от страна на община Свищов на поканата се отзоваха кметът на общината Станислав Благов, секретарят Върбинка Конова и шефът на отдел „Социални дейности” Анелия Димитрова.
         По време на тържеството беше подчертано, че петдесетата годишнина от сватбата или т.н. златна сватба е един от най-важните моменти в семейния живот и че хората, успели да запазят брака си половин век наистина заслужават искрени поздравления и уважение. Това е време, когато децата отдавна вече са свили свое гнездо и може би самите те са станали не само майки и бащи, но понякога дори баби и дядовци. За да се заздрави връзката между двамата партньори на всяка изминала година заедно се предава   символично значение.
         Запознати напомниха, че в живота на едно семейство има поредица от годишнини. Честването на първата година от сватбата се нарича Памучна или басмяна сватба, което означавало, че празникът е отминал и започва делничното ежедневие. Тогава традиционните подаръци са хавлии и кърпи. Следващата годишнина, която се отбелязва е петата или така наречената Дървена сватба. Тя се смята за критична годишнина за семейството и по традиция се подаряват дървени предмети. Още по-критичен бил седемгодишния период от началото на семейния живот – Медната сватба, когато като залог за бъдещо щастие се разменят медни монети и съдове. Следват тенекиената сватба – на осмата годишнина от венчавката, Сватбата на розите се празнува на кръглата десета годишнина, дантелената – на тринадесетгодишнината, Стъклената – на петнадесетата година от сключването на брака, Порцелановата е тази, която отбелязва двадесет години съвместен живот. На 25-тата годишнина се отбелязва Сребърната сватба и тогава традицията повелява да се разменят сребърни пръстени, на 30-годишнината се празнува Перлената сватба, на която по-заможните мъже задължително подаряват перлена огърлица на половинките си и така докато се стигне до  Златната сватба, която бележи половинвековното съвместно съществуване.
               Колегите на „златната двойка” зарадваха Величка и Анчо Кузманови с колективен подарък – домакинска резачка – чопър, с помощта на която да си приготвят вкусни ястия, за да е сладък   и щедър животът им.  Отделно всеки поднесе своя личен мъничък подарък.  Кметът Станислав Благов от името на общината поздрави юбилярите и им поднесе плакет и чаен сервиз, украсен със златни нишки, за да напомня на семейството за златната им сватба. От своя страна сем. Кузманови почерпиха присъстващите на тържеството, които им пожелаха от тук нататък да празнуват заедно Диамантената им сватба в деня на 60-годишнината от брака им, Благодатната сватба за 70-годишнината, Коронната – за 75-годишнината и т.н.
 
    Ганка Иванова
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания