Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

35 години след земетресението

35 години след земетресението
Добавена на: 2012-03-12 22:34:12

35 години след земетресението
35 години след земетресението

На 4 март се навършиха 35 години от катастрофалното земетресение в Свищов.

35 години след земетресението
По този повод с общоградско възпоменание ще бъде почетена паметта на загиналите близо 120 жители на крайдунавския град, съобщиха от общинската администрация.
На 4 март 1977 г. в 21,20 ч. земен трус с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер с епицентър планината Вранча в Румъния е усетен в цяла България. Най-силно е засегнат Свищов, където рухват жилищен блок и работническо общежитие на химическия комбинат „Свилоза”. Под руините загиват цели семейства, като 27 от жертвите са деца.
Разрушени са жилищни и обществени сгради, промишлени предприятия. Сред засегнатите е катедралният храм „Света Троица”, паметник на архитектурата, построен от възрожденския майстор Кольо Фичето, който е напълно възстановен едва през 2004 г.
Възпоменателните прояви ще започнат пред паметната плоча с имената на загиналите в жилищния блок на пл. „33-ти Свищовски полк” и ще продължат с поклонение пред паметната плоча на загиналите от работническото общежитие на пл. „Велешана”.


Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания