Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Учители от СОУ”Николай Катранов” участваха в работна среща по проект в град Караман, Турция

Учители от СОУ”Николай Катранов” участваха в работна среща по проект в град Караман, Турция
Добавена на: 2012-03-12 22:20:10

Учители от СОУ”Николай Катранов” участваха в работна среща по проект в град Караман, Турция

Темата на работната среща беше „Нашите очаквания, свързани с Европейската интеграция”.

Учители от СОУ”Николай Катранов” участваха в работна среща по проект в град Караман, Турция
 
 
От 25 до 29 февруари, учителите по английски език от СОУ”Николай Катранов”-гр.Свищов Оля Михова и Мария Йорданова взеха участие в работна среща по проект на програма Коменски ”Революцията от 1989 година в източна Европа и Европейската интеграция”. Срещата, на която присъстваха и другите държави, участнички в проекта –Германия,Унгария,Полша и Испания, се проведе в гр.Караман, Турция. Координатор на проекта е Германия.
Темата на работната среща беше „Нашите очаквания, свързани с Европейската интеграция”. Бяха представени есетата на ученичките Силвия Стефанова, Силвия Филева и Лора Благоева от 9 а клас.
Колегите и учениците от Турция ни посрещнаха много добре. Очаровани сме от тяхното гостоприемство и отзивчивост. Посетихме турското училище”Mehmet Akif Ersoy Lisesi”, където бяха представени есетата на учениците.
Учителят по изобразително изкуство ни демонстрира едно от най-древните изкуства, наречено Ербу. Ербу се получава, като напръсканите бои върху сгъстена със смоли вода се отпечатват върху хартия. Колегата ни обясни, че в миналото Ербу е бил използван като лист за официална кореспонденция.
Специално за гостите от петте даржави, в училището беше поканен танцуващ дервиш. Казват, че отхвърляйки при въртенето своите земни връзки, дервишите постигат единението си с Бог. За всики нас, гостите беше уникално да видим този танц.
Посетихме историческата местност от Византийската Империя-Karadar, много музеи и стари къщи, свързани с бита и културата на Турция. Също така посетихме и Музеят на Мевлана в гр.Коня, който е най-голямата градска забележителност. За населението там, това е много свято място, което се посещава годишно от 2 милиона поклонници и много туристи. Там е саркофагът на Руми-мъдрецът, осъществил връзката между източната и западната цивилизации.
През последния ден от престоя ни в тази чудесна страна, валеше много сняг, и директора на училището организира снежен пикник за всички гости в един от най-красивите паркове в Караман.
 
Мария Йорданова
 
 
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания