Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Денят 29 февруари се превърна в Празник на подаръците в Свищов

Денят 29 февруари се превърна в Празник на подаръците в Свищов
Добавена на: 2012-03-02 13:39:42

Инициатори на изпълненото с настроение събитие бяха група инициативни граждани, а идеята беше прегърната и от община Свищов

Денят 29 февруари се превърна в Празник на подаръците в Свищов
 
         В препълнената Зала 1 на община Свищов в последния ден на февруари всички присъстващи бяха на едно мнение – денят 29 е подарък, тъй като се случва само веднъж на 4 години и събитието трябва да бъде отбелязано подобаващо с празник и с размяна на подаръци за всички. Инициатори на изпълненото с настроение събитие бяха група инициативни граждани, а идеята беше прегърната и от община Свищов, която стана домакин на събитието и беше представена от зам. кмета Пламен Александров.
         Преди да започне размяната на подаръците представителят на инициативната група граждани Юлиян Спиров и зам. кмета Пламен Александров направиха кратки експозета, в които представиха вярванията и ритуалите, свързани с този ден от различни гледни точки. Беше оповестен малко известния факт, че 29 февруари обикновено се пада в понеделник или сряда, както беше в случая. Според народното поверие този ден се наричал „лудата сряда” и в българската народопсихология бил свързан с тъмните сили и дори с вампирясване. Считало се също, че в този ден всичко вървяло наопаки, което пък беше тотално опровергано от приповдигнатото настроение в залата, от красиво опакованите малки и големи пакети, съдържащи от красиви ръчно изработени предмети до книги и лакомства в очакване те да бъдат подарени или получени като подаръци от присъстващите.
         Беше споменато още, че единствено в този ден момите в Англия имат правото и привилегията да предлагат брак на своите избраници, които пък нямали право да отхвърлят тези предложения. Според други поверия през високосните години реколтата задължително била слаба и се случвали най-различни катаклизми. Присъстващите научиха още, че от цялото население на планетата, наброяващо около 7 милиарда жители едва 4 милиона празнуват рожденния си ден на 29 февруари, като техния брой в процентно изражение бил 0,068%, а шансът да се родиш на тази дата бил 1:1500.
         Празникът започна с изпълнението на малката Велияна Иванова от ЦДГ „В.Левски”, която с много настроение изпя песента „:7 ноти” и спечели овациите на всички. След това в специално подготвена урна бяха поставени топчета с номера, което две момиченца изтеглиха последователно и всеки от присъстващите, получил предварително талонче с номер, се явяваше да получи своя подарък и да поднесе подготвения от него. В крайна сметка се оказа, че самите подаръци, разнообразни като стойност и обем не са от толкова голямо значение, колкото топлите думи и жестове, с които бяха поднесени.
         В-к „Свищовски бряг” участва с талонче № 5 и подари годишен абонамент на първокласничка от СОУ „Н.Катранов”, а получи като подарък пано, изрисувано със специална техника – спирит ефект от дванадесетокласникът Илиян Илиев от Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство Свищов.
         Всички присъстващи си пожелаха да са живи и здрави и да посрещнат заедно и следващия 29 февруари.
 
Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания