Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Търговската гимназия си избира ученик омбудсман

Търговската гимназия си избира  ученик омбудсман
Добавена на: 2012-03-02 12:05:28

Идеята за школски омбудсман е на свищовлийката, психолог по образование, и на историка Ангел Янчев, директор на старопрестолното СОУ.

Търговската гимназия си избира  ученик омбудсман
 
В ДТГ “Д. Хадживасилев” ще бъде избран ученик - омбудсман, съобщи директорът Румяна Иванова. Това става възможно по проект „Иновативни подходи в управлението за развиване на граждански и социални компетентности на учениците”. Начинанието се разработва съвместно със СОУ „Вела Благоева” – В. Търново и средните училища в Елена и Стражица. „С тази разработка четирите училища участват в национален конкурс за иновации в областта на образованието”, уточни Румяна Иванова. Идеята за школски омбудсман е на свищовлийката, психолог по образование, и на историка Ангел Янчев, директор на старопрестолното СОУ. Целта е да се развият граждански и социални умения на подрастващите. Учениците ще могат да пишат жалби по проблеми, които ги вълнуват и да отстояват правата си.
Вече е разработен статут на ученическия омбудсман. До края на февруари предстои да се проведе кръгла маса на която той да бъде обсъден и приет. След обсъждането и приемането му документът става неразривна част от правилника на училищата. Самият избор на школски застъпник ще се състои на 9 май, като датата не е избрана случайно – тогава се отбелязва Денят на Европа. До този момент в рамките на начинанието са проведени две обучения на учители от ДТГ „Д. Хадживасилев”. Темата на първото е било „Държавни образователни изисквания за учебно съдържание по гражданско образование и формиране на обществени и граждански компетентности” (на снимката - момент от обучението с лектор Ангел Янчев). Общо 31 преподаватели от училището са участвали в обученията. Учениците са отправили и покана за среща с Константин Пенчев, омбудсман на Република България. Румяна Иванова уточни, че поканата е приета и срещата на учениците с Пенчев, който до преди година бе ръководител на Върховния административен съд, ще се проведе най-вероятно във В.Търново.

Александър ГЕОРГИЕВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания