Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Папският нунций уважи 10-годишнината на католическата църква в Свищов

Папският нунций уважи 10-годишнината на католическата църква в Свищов
Добавена на: 2012-02-17 13:00:54

Миналата събота най-наскоро построената в епархията католическа църква “Св. св. Кирил и Методий” в Свищов отбеляза 10 години от освещаването на настоящата сграда

 Миналата събота най-наскоро построената в епархията католическа църква “Св. св. Кирил и Методий” в Свищов отбеляза 10 години от освещаването на настоящата сграда. Тържествената литургия бе отслужена от папския нунций Негово Високопреосвещенство Архиепископ Януш Болонек и от настоящия епископ на епархия “Никополис ад Иструм” със седалище Русе Монсеньор Петко Христов в съслужение с други католически свещеници. Архиепископът, по народност поляк, отправи благослов към католическата общност в града ни от името на Папа Бенедикт ХVІ и от свое име. Монсеньор Христов отбеляза, че католически общности в по-големи градове у нас не ползват подобни модерни комплекси и допълни, че в нашия град има подходящи условия и е напълно възможно откриване на семинария. Местният енорийски свещеник Отец Патрик проследи и развитието на католицизма в Свищов. Католиците пристигнали и се установили в града още през 1622 г. Свищов с древната си капела на името на “Св. св. Кирил и Методий”, основана от пасионистите, била мястото за семинари, където много свещеници преминали обучение, ползвайки се от възможностите на семинаристкото обучение и наличието на университет и други големи училища. През 1990 г. на общността е върнато голяма част от имуществото. С последователното възстановяване на енорийските дейности идва необходимостта от изграждане на храм на вярващите и помещения за свещениците и монахините от пасионистката конгрегация “Страданието да Исус Христос”. Започналият през 2000 г. градеж на новия енорийски комплекс запазва в максимална степен останалото от древната капела. В продължение на около две години под зоркия поглед на отците Ремо и Фортунато църквата и енорийските сгради са построени със щедри дарения от Италия, а най-голям дарител е Джузепе Наполи и семейството му, осигурили над половин милион долара.
Енориашите засвидетелстваха внимание към служилия дълги години в този храм отец Фортунато Грасиели, който им благодари с думите: ”Дори да съм далеч, моето сърце винаги е с вас!” Сред гостите бяха и кметът Станислав Благов, председателят на Общинския съвет Светлана Георгиева, секретарят на общината Върбинка Конова, представители и на други вероизповедания, инж. Александър Караджов, общински съветници, художникът-дарител Людмил Крумов.
Юбилеят завърши с музикална програма в салона на църковния комплекс, където големи и малки енориаши пяха и рецитираха, хвалейки Бога. Музикални поздрави към присъстващите с хитове на Жо Дасен отправи енорийският свещеник-французин Патрик Виал. Свещениците-италианци пък изпълниха “О, соле мио”, а отговорът на енориашите и финал на празника бе изпълнението на хита на Емил Димитров „Моя страна, моя България”.
 
Дунавско дело

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания