Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Община Свищов отпуска 2000 лв.за близките на загиналите в с. Бисер

Община Свищов отпуска 2000 лв.за  близките на загиналите в с. Бисер
Добавена на: 2012-02-10 09:43:02

Предложението ще бъде разгледано от общинските съветници на извънредна сесия на 16 февруари.

Община Свищов отпуска 2000 лв.за
близките на загиналите в с. Бисер

На пресконференция във вторник кметът Станислав Благов изказа съболезнования на свищовската общественост към близките на загиналите при бедствието в село Бисер, както и съпричастност към тежкото положение, в което се намират хората в това населено място. “Споделената болка е половин болка. Човек се показва с добрите си качества, когато някой е изпаднал в беда”, заяви кметът Благов. Той е направил предложение до Общински съвет - Свищов за отпускане на помощ в размер на 2000 лв. Те ще бъдат за близките на загиналите при наводнението от понеделник. Предложението ще бъде разгледано от общинските съветници на извънредна сесия на 16 февруари. Станислав Благов е провел разговор и с Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на сдружението на общините. Той я призовал НСОРБ да инициира кампания за набиране на средства за бедстващите райони в страната. Кметът съобщи, че започва дарителска акция за набиране на средства за пострадалите. Първи в нея с лични средства се включва общинската администрация, като събраната сума ще бъде предоставена на кмета на гр. Харманли за разпределение по приоритети. Кметът призова и свищовлии да се включат в кампанията. “Трябва да помогнем, защото и Свищов преживя много на 4 април 2004 г., когато загинаха свищовски деца във водите на Лим”, коментира Станислав Благов. Той заяви, че трите микроязовира в община Свищов са в добро състояние. И трите водоема – един в село Драгомирово и два в село Морава са общинска собственост. Първият има свободен обем от 40%, а другите два съответно по 50%. Кметът бе категоричен, че няма да се стигне до бедствия, подобни на тези в Южна България. Според него състоянието в общината е нормално при зимни условия по отношение на инфраструктурата и училищата. Прави се всичко възможно ОП ”Чистота” да бъде обезпечено с необходимата техника и материали. Кметът Благов благодари на работниците и служителите от почистващата фирма за проявеното усърдие и отговорност.
Вторият сериозен сняг за зимата не изненада общинската управа. Всички улици в града са почистени и продължават да се чистят. 24 404 лева е похарчила до момента общината за зимното снегопочистване. Използвани са 200 тона пясък и 170 тона сол. В момента има налични 110 тона сол и неограничени количества пясък, увери зам. кметът Емил Димитров. Поради усложнената зимна обстановка по пътищата има вероятност да бъде спряно извозването на децата от близките села до училищата в града. При това положение ще се наложи тези ученици да бъдат пуснати във ваканция, съобщи зам. кметът Пламен Александров.
Свищов е по-добре почистен от редица областни градове, коментира още кметът Благов. Той даде пример с Велико Търново, Ловеч, Русе, Горна Оряховица, които е посетил. Благов бе категоричен, че няма да глобява свищовлии за непочистени тротоари, но призова населението да чисти пред домовете си и да бъде съпричастно при разчистване на снега, за да се създадат нормални условия за движение по улиците и тротоарите.
Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания