Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Общината отпусна 100 хил. лв. за заплати на свищовските медици

Общината отпусна 100 хил. лв. за заплати на свищовските медици
Добавена на: 2012-02-03 10:59:54

Дневен ред от 18 точки включваше редовното заседание на Общинския съвет, проведено миналия четвъртък.

Общината отпусна 100 хил. лв. за заплати на свищовските медици
 
Дневен ред от 18 точки включваше редовното заседание на Общинския съвет, проведено миналия четвъртък. Оживени дебати отново предизвикаха проекто-решенията, касаещи Общинската болница. Съветниците от БСП Милен Манолов и адвокат Надка Балева изразиха несъгласие с предварителното одобряване на бюджета на Община Свищов за 2012 г. в частта субсидии за болницата в размер на 100 000 лв., преди да бъде приет изцяло Бюджет 2012 г. Според Милен Манолов такава практика досега не е имало, а адвокат Балева бе категорична, че това е противозаконно.
Милен Манолов предложи този разход да бъде гласуван след приемане на бюджет 2012 г. Цветан Марков от ГЕРБ потърси отговор откъде са намерени тези средства, след като в бюджета не могат да бъдат залагани субсидии за болницата и защо това не става всяка година и целенасочено, а не да се дават като милостиня. Независимият съветник адвокат Калин Костов попита кои са приоритетните разходи, за които ще отидат тези средства, има ли погасителен план за тях и ще бъдат ли проконтролирани те дали ще отидат по предназначение. Адвокат Костов бе на мнение, че с това решение за отпускане на финансова помощ за болницата проблемите там няма да бъдат решени, а трябва да се търси сериозна алтернатива. Ангел Гецов отново припомни настояването на съветниците от ГЕРБ за провеждане на тематична сесия за общинското здравеопазване, която би дала възможност по-задълбочено да се видят нещата в болницата и да се вземат сериозни решения. Инж.Иван Бернардов от коалиция “За Свищов” апелира към съветниците да гласуват за отпускането на въпросните средства, тъй като МБАЛ-Свищов е в изключително тежко състояние и всяко отлагане във времето на този въпрос е пагубно за здравното заведение.
“Когато ситуацията в нашата болница е много тежка и е загубила всякакви нормативни основания, за да бъде оздравена тази среда, ние не можем да бъдем перфектни в своите решения. Те обаче са обсъдени в най-широк формат и затова е наложително да бъдат взети с консенсус. Трябва всички ние да намерим  общ вариант, чрез който  тези средства да допринесат за промяна на отношенията в болницата и подобряване на нейното състояние. Отговорност за това носим всички ние”, заяви кметът Станислав Благов. В крайна сметка решението за отпускането на финансова помощ в размер на 100 000 лв. за изплащане заплатите на работещите в болницата бе гласувано с пълно мнозинство.
Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания