Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кметът Благов представи новите лица в екипа си

Кметът Благов представи новите лица в екипа си
Добавена на: 2012-01-27 11:31:02

Кметът Благов представи новите лица в екипа си

В него остават досегашните двама зам.кметове Емил Димитров и Пламен Александров

Кметът Благов представи новите лица в екипа си

На пресконференция в понеделник кметът на общината Станислав Благов представи своя управленски екип. В него остават досегашните двама зам.кметове Емил Димитров и Пламен Александров, а на мястото на инж. Мария Дочева за зам.кмет е назначен Виктор Майсторов (вторият отдясно наляво). Той е бил  дългогодишен служител в Община Свищов, директор на дирекция “Капиталово строителство” в Министерството на финансите, заемал е редица ръководни функции в различни стопански субекти. Запазва поста си секретарят на общината Върбинка Конова. Представен бе и новоназначеният главен архитект на общината Невяна Иванчева. Според кмета Благов, тя е човек с изключителни възможности, с опит в обществения сектор в качеството си на член и председател на комисия в Общински съвет –Плевен.
Кметът Благов акцентира върху предстоящите проекти за реализация през 2012 г., като посочи, че усилията ще бъдат насочени към инфраструктурните проекти, които ще дадат възможност Свищов да придобие още по-модерен облик и да се превърне в естествен, балансиращ център в региона. Оповестено бе, че приключва проект “Благоустрояване на средата в най-оживените обществени пространства на традиционния център на Свищов”, финансиран от ОП “Регионално развитие”. Стойността му възлиза на 2 271 066 лв. Работи се по проект “Повишаване на трансграничната мобилност в региона Свищов – Зимнич чрез развитие и реконструкция на главни участъци от транспортната инфраструктура”. Общият бюджет на проекта е 3 126 227.67 евро. Предстои подписване на договор за реализация на проект “Нове – сърцето на легиона. Социализация и експониране на римски военен лагер и късноантичен град  - І етап” на стойност 5 880 992.44 лв. Предвиден е проект за ремонт и изграждане на нова пречиствателна станция за отпадни води, както и проект за изграждане на региоинално депо за отпадъци.
Кметът Благов посочи като най-актуален проблема със здравеопазването в общината, тъй като държавата отдавна е абдикирала от него. Той отново заяви, че в общинския бюджет няма предвидени средства за общинско здравеопазване. Въпреки това МБАЛ-Свищов всяка година е получавала средства от общината, но за сметка на свищовските данъкоплатци, нещо, което другите общини в страната не правят. 1.2 млн. лв. от продажбата на общински терен бяха налети в болничната хазна, но дълговете продължаваха да растат, за да достигнат към днешна дата 1.9 млн. лв., заяви Благов. Той отчита голямата натовареност на лекарите в болницата и решаващият им фактор за нейното съществуване, но е категоричен, че хирургичното и родилното отделение трябва да продължат да функционират. “Това, което е в нашите правомощия да помогнем на болницата, ние го правим. Предстои подписване на договор по проект “Реконструкция, обновяване и оборудване на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович”, разработен от Общината и финансиран по ОП “Регионално развитие” на стойност 3 641 728.70 лв. Целта е ремонт на болничните отделения и доставка на нова апаратура, за да се осигури подходяща и рентабилна здравна инфраструктура. И тази година ще направим всичко възможно да подпомогнем болницата със 100 000 лв, но това не е кардинално решение на въпроса. Нужни са спешни реформи в здравното заведение, за провеждането на които е необходим  добър мениджър, ползващ се с доверието на лекарите”, коментира Благов.
Отчетено бе, че по отношение на бюджета Община Свищов е в стабилно финансово състояние. “Ние имахме обществено обсъждане за поемане на общински дълг, който да обслужва собствената част към проектите, които предстоят да бъдат реализирани, както и да осигурим възможност за мостово финансиране на проектите. Средствата, които ще бъдат реализирани, като цяло възлизат на повече от 23 млн.лв. Стремежът ни е да останем финансово стабилни и да не пропускаме възможности за участие в европейски проекти.
Тази година средствата, които ще реализираме като собствни приходи, няма да бъдат повече от 4-5 млн.лв. От тях едва около 1.5 млн.лв. можем да реализираме за инфраструктурни проекти извън тези по европейски програми. Наш основен приоритет е средствата от собствени приходи да бъдат изразходвани за 15-те населени места, тъй като те нямат възможност да получават средства от ЕФ. Правим опит и за насърчаване раздвижването на капиталите в селата. Целта е да развиваме хармонично общината.Уверен съм, че това ще стане, защото имаме синхрон в действията си между администрация, Общински съвет и кметска управа. Трябва да подходим с нужната отговорност и към бизнеса. Когато той се стабилизира, и населението ще живее по-добре. Подаваме ръка и на образователните и културни институции, на населението. Ние разглеждаме Община Свищов не като орган на местна власт, а като орган на местно самоуправление”, подчерта кметът Благов.
Зам.кметът Емил Димитров оповести приемането на новия обществен договор за управление на общината през настоящия мандат. В ход е и приемането на Бюджет 2012, както и стратегия за управление на общинската собственост. Отчетена бе и продължаваща стабилност по отношение събираемостта на собствените приходи, както и работата с РПУ-Свищов по отношение опазване на обществения ред в общината.
Зам.кметът Виктор Майсторов и главен архитект Невяна Иванчева заявиха категорично, че ще създадат най-добрата организационна среда за реализиране на проектите, предвидени за 2012 г.
Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания