Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищовските лекари са пред дилемата да останат или да напуснат болницата

Свищовските лекари са пред дилемата да останат или да напуснат болницата
Добавена на: 2012-01-27 11:15:27

Миналата седмица напрежението в болницата отново ескалира, след като лекарите са без заплати от август миналата година.

Свищовските лекари са пред дилемата
да останат или да напуснат болницата

В края на 2011 г. местният парламент освободи Гавраил Гевезов от управител на свищовската болница поради недобро мениджърство на здравното заведение. Той обаче обжалва пред областния управител и в съда своето освобождаване. Докато двете инстанции не се произнесат, Гевезов не мисли да напуска.
Миналата седмица напрежението в болницата отново ескалира, след като лекарите са без заплати от август миналата година. Оказало се обаче, че за управителя на здравното заведение Гавраил Гевезов средства се намират и той си е получил полагащите му се възнаграждения. Нажежената обстановка принуди медицински представители да поискат да бъдат изслушани в Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет. На срещата присъстваха управителят на болницата, кметът на общината Станислав Благов и зам.кметът Емил Димитров. Още в началото лекарите потърсиха отговор на въпроса „да идваме ли на работа”. След  разгорещени дебати стана ясно, че целият персонал на болницата  е демотивиран и склонен да напусне. „Това, което обсъдихме с финансовата дирекция, е да търсим възможност за осигуряване на средства за трудовите разходи, които са натрупани в рамките на много време. Но това не е решение на проблема. Искам на всички вас да е ясно едно – ако дадем такива средства от общинския бюджет, това са средства от населението на общината, т.е. от неговите данъци. С тях  трябва да се покрият разходи в болницата. Няма лошо, ако това не е прецедент за България. Защото платилите данъците веднъж правят този разход към болницата, втори път, като влязат в болница, както всички останали жители на България заплащат и таксата за лечение, и трети път плащат чрез своите вноски към касата. Не е справедливо свищовските граждани да плащат по три пъти. Но ако е приоритет и Общинският съвет вземе такова решение, ние ще го изпълним, за да можем да запазим болницата. Необходими са адекватни мерки и назоваване на нещата с истинските им имена”, заяви кметът Благов. Той е на мнение при разговори с лекари, че Гавраил Гевезов не се ползва с лекарското доверие и би трябвало да се оттегли от заемания пост.
От своя страна Гавраил Гевезов заяви, че ще се оттегли, след като бъде проведена тематична сесия за болницата.Според него така нещата ще бъдат разисквани достатъчно широко, в дълбочина и отговорно, за да се види кой какво отношение  и какви отговорности има към проблемите, натрупани през годините.
В процеса на разговора общинският съветник д-р Личев направи предложение спешно да бъде сформирана работна група и още на следващия ден да се проведе среща с лекарите в болницата. Предложението бе прието единодушно от членовете на комисията. Председателят на здравната комисия д-р Татяна Ганчева коментира, че работната група трябва да обсъди не само как да бъде решен финансовият проблем на болницата, но и да се даде яснота на работещите в нея ще продължи ли тя да съществува.

Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания