Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Центърът за деца с увреждания приема възпитаници и от селата

Центърът за деца с увреждания приема възпитаници и от селата
Добавена на: 2012-01-27 11:02:56

От есента на 2011-та центърът приема деца на целодневна грижа

Центърът за деца с увреждания приема възпитаници и от селата

38 деца обслужва ежедневно Дневният център за деца с увреждания. Капацитетът му при откриването през 2008 г. е бил 25 деца, а в момента е 30. Тъй като част от децата идват почасово или в определени дни от седмицата, в центъра се приемат повече от регламентирания капацитет, заяви неговият ръководител Теменужка Тодорова. От есента на 2011-та центърът приема деца на целодневна грижа, които в момента са четири. Осигурена е и леглова база, която осигури възможност на децата да почиват следобед. За целта в Центъра е извършено преразпределяне на децата в групите с възможност за приемане на всички деца, които се нуждаят от такива услуги. Всеки ден пътува специализиран автомобил, който взема децата от техните домове, а след занимания ги връща. “Желанието ни е да обхванем нуждаещите се деца от селата на общината, като в същото време много бихме искали да работим с деца във възможно най-ниска възраст. Работата с деца с увреждания наистина е по-ефективна и полезна както за тях, така и за семействата, когато се започне във възможно най-ранен етап от откриване на заболяването и от определяне проблема при детето. Така че много бихме желали да обхващаме децата във възраст преди започване на детска градина. При нас те ще се научат да работят в малка група, ще възприемат основните правила, ред и умения, които ще са им полезни по-късно в масовите градини и училища”, разказва директорът. “Монтесори-терапията е в основата на обучението в Дневния център за деца с увреждания. Тя носи името на създателката си Мария Монтесори, първата жена лекар в Италия. Специфичното на обучението е, че в центъра му е самото дете. Стаята е изградена така, че за него да е достъпно абсолютно всичко. Важи правилото детето само да избере и да работи с материал, от който има нужда съобразно моментното си развитие (на снимката). Ролята на възпитателя е само да насочва децата, у които се гради стремеж към развитие и те постепенно се устремяват към по-сложни и по-трудни неща. Нашият екип е обучен от най-добрите специалисти в тази област. Постигат много добри резултати и доказателство за това е фактът, че от началото на тази година центърът ежедневно се посещава от дете от В. Търново. Неговите родители са доволни от нашите услуги, дори обмислят вариант да заживеят постоянно в Свищов”, допълни Тодорова.
13 души е персоналът на Дневния център за деца с увреждания, като специализираният екип включва девет от тях. През отминалата година центърът разшири услугите в предоставената им база, включваща част от сградния фонд на закритото СОУ “Алеко Константинов”.
Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания