Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Голямата ми мечта е да стана европейски шампион

Голямата ми мечта е да стана европейски шампион
Добавена на: 2012-01-13 16:36:18

Стефан ПЕТКОВ, спортист №1 на Община Свищов за 2011 г., пред в. “Дунавско дело”

Голямата ми мечта е да стана европейски шампион
Стефан Красимиров Петков е роден на 7 декември1994 г. в град Свищов. На десетгодишна възраст започва да тренира карате в КК “Алеко” при сегашния си треньор сенсей Марин Маринов. Досега е спечелил пет златни медала от национални първенства. Балкански вицешампион през 2008 г. Състезава се на три европейски първенства, на едно от които - в Нови Сад, Сърбия, е пети в класирането. Взема участие и в две световни първенства, като миналата година в Малайзия се класира 13-и. На общото събрание на Българската национална федерация по карате в средата на декември м.г. Стефан бе награден като най-добрия състезател за 2011 година, а сенсей Марин Маринов пък заслужи наградата на федерацията за най-добрия треньор.
-Очакваше ли да бъдеш избран за спортист №1 на общината? Какво е за теб това признание и на кого би искал да благодариш за него?
-Вярвах, че ще вляза поне в “тройката”, но не бях сигурен, че ще бъда избран за №1. За мен това е голямо  признание, защото все пак съм още на 17 години. Смятам обаче, че то е заслужено и е една справедлива оценка за труда, който съм вложил в тренировките и състезанията  през годината, както и за успехите, които съм постигнал.  Благодарен съм преди всичко, разбира се, на моя треньор Марин Маринов. Със своята взискателност и настойчивост той ме накара да повярвам в себе си и да добия шампионски манталитет, без който нямаше да мога да вървя напред в избрания спорт.
-Според теб силна ли беше конкуренцията за спортната класация на общината тази година?
-Да, имаше силна конкуренция, но за да бъда все пак първи в десетката, вероятно е надделяло обстоятелството, че някои от постиженията ми са от световни и европейски първенства.
-В кое състезание през миналата година ти беше най-трудно?
-Може ви на световното в Малайзия, тъй като там конкуренцията беше доста силна, а и напрежението бе твърде голямо. Респектираща бе и самата зала, и множеството публика, и цялата атмосфера на състезание от най-висок ранг. На това първенство се надявах на нещо повече, но и мястото, на което се класирах, за мен определено е успех.
(Сенсей Марин Маринов: За да представяш България пред света, трябва да притежаваш не само спортни, но и чисто човешки качества. За мен Стефан е  един много трудолюбив и старателен състезател, с  отлична техника и непрекъснат стремеж и вътрешна нагласа за победа. Той е момче с добър характер, а освен това, което е също много важно – и добър ученик. Възлагам големи надежди на него.).
-От какво се лишаваш, за да постигнеш успехите си?
-Като редовно трениращ състезател се налага да поддържам добра форма и постоянно тегло чрез съответен режим и правилно хранене. Избягвам да излизам късно вечер, често се лишавам от разлечения с приятели, от дискотеки, от дълго стоене пред компютъра и други неща, характерни за моите връстници. Когато обаче си поставяш високи цели, всичко това е неизбежно.
-Коя всъщност е най-голямата ти цел в спорта оттук нататък?
-Най-близката ми цел засега е на предстоящото европейско първенство, което ще се състои от 10 до 12 февруари в Баку, Азърбайджан. Надявам се да се класирам поне сред първите трима. Естествено, най-голямата ми цел е да стана европейски шампион.
-Какво ще пожелаеш на свищовските спортисти?
-Да продължават да се занимават активно с какъвто и да било спорт (защото спортът ти дава най-вече здраве), все по-високо да вдигат летвата и да получават по-високи признания.
Сенсей Марин Маринов: На моите колеги треньори пожелавам много здраве и много спортни успехи – те знаят как се постигат.  
Людмил  СИМЕОНОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания