Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Немска компания ще създава плантация за екзотични дървета

Немска компания ще създава плантация за екзотични дървета
Добавена на: 2012-01-13 16:32:26

Немска компания ще създава плантация за екзотични дървета
Немска компания ще създава плантация за екзотични дървета

Немската компания Лигнум Холдинг чрез своя търговски представител УРАРТ ЕООД подписа във вторник договор с община Свищов за инвестиции за близо 1,8 млн. лева.

Немска компания ще създава плантация за екзотични дървета

Немската компания Лигнум Холдинг чрез своя търговски представител УРАРТ ЕООД подписа във вторник договор с  община Свищов за инвестиции за  близо 1,8 млн. лева. От страна на общината документът бе подписан от кмета Станислав Благов в присъствието на зам.кмета Емил Димитров и кмета на Х. Димитрово Нестор Иванов. Договорът е  за период от 25 години. За този период ще бъде създадена плантация в землището на село Хаджидимитрово. В нея ще се отглеждат дървесните видове - култивирана бяла акация, черница, череша и черен орех, хималайски и атласки кедър и скоруша. Ще бъдат разкрити 5 работни места. Фиданките ще бъдат засадени на площ от 426,327 дка.
В края на миналата година бе подписан договор за изграждането на плантации в землищата на селата Алеково и Хаджидимитрово, като инвестицията тогава  бе за над 5 млн. лева и бяха разкрити 9 работни места. Целта на инвеститорите е засаждането и отглеждането на дървесни видове за получаване на продукция от европейско фино дърво. Това от своя страна изисква изключителен контрол. За целта всяко едно от дърветата в плантациите ще притежава собствен уникален номер и паспорт, а данните за здравето му ще се отчитат със специална джипиес система. Височината и дебелината на насажденията се измерват чрез лазер.
Тези видове  дърво притежават всички качества на най- добрите тропически фини дървесини: красота, устойчивост и качество на материала. Именно това позволява употребата им в производството на мебели, паркети, парапети, градински мебели и яхти. Икономическите резултати при експлоатацията на насаждения от този дървесен вид са сходни с тези на тропическата тикова дървесина, която е една от най-  търсените суровини в меелната промишленост. Проектът е изключително важен и за опазването на околната среда. Насажденията на холдинга притежават реномирания екологичен сертификат за трайно отглеждани дървесни видове на Международната организация по горите.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания