Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Авантюристът Тошо Рикшата извади кръста в Свищов

Авантюристът Тошо Рикшата извади кръста в Свищов
Добавена на: 2012-01-13 14:15:31

Авантюристът Тошо Рикшата извади кръста в Свищов
Авантюристът Тошо Рикшата извади кръста в Свищов
Авантюристът Тошо Рикшата извади кръста в Свищов

Над двадесет млади мъже си премериха силите в сравнително топлата (около 6 градуса) дунавска вода.

    Авантюристът Тошо Рикшата извади кръста в Свищов

    Русенецът Тодор Пасев – Рикшата затвърди личния си рецидив и за поредна година извади Йордановския кръст. Този път в Свищов. Над двадесет млади мъже си премериха силите в сравнително топлата (около 6 градуса) дунавска вода.
 В бурната си Йордановденска кариера, Пасев има хванати кръстове в Русе, Варна, Силистра, Бургас и румънския Гюргево. Хвърлял се е за кръста и във Велико Търново, но там успеха си приема за частичен, защото точно тази година кръста се счупил на четири парчета, като той се преборил за едно от тях.
    Пасев е чешит от наднационален мащаб. Прякора му „Рикшата” произлиза от професията му – конструктор и водач на велорикши. Започнал да се занимава с триколесните превозни средства по българското черноморие. По-късно се преселва в Париж, където твърди, че 80% от рикшите носят негова марка и прехранват десетки българи. Дунав му е слабост. Работил е дълги години като моряк по реката. Преплувал я е на дължина в българския й участък – от Видин до Силистра по време на една от регатите ТИД с помощта на пояс. Къпал се е, както обяснява - напълно незаконно, в самия извор на Дунава, за което дебнал охраната цяла нощ. С девиза "Ако спечелим - печелим за целия град! Ако загубим - губим само здравето си!", на 19 февруари 1991 г. в деня на обесването на Левски (също негов рожден ден) преплува реката с група приятели – момчета с горещи подобно на неговата глави. Тази година Пасев планувал да скача след кръста във водите на Босфора, но ремонт на българската черква „Свети Стефан” го засилва в посока Свищов. Освен местните подаръци, Тошо Рикшата се сдоби и с още един – икона на Св. Георги, донесена от друг русенец – бившия областен управител Румен Януаров. Победителя получи любезна покана да участва в преплуването на Дунав, традиционно организирано през лятото.
Димитър Спасов
        

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания