Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

170 години от рождението на Янко Мустаков

170 години от рождението на Янко Мустаков
Добавена на: 2012-01-05 12:40:06

170 години от рождението на Янко Мустаков
170 години от рождението на Янко Мустаков

На трети януари се навършиха 170 години от рождението на основателят и патрон на Първия български хор.

170 години от рождението на Янко Мустаков
На трети януари се навършиха 170 години от рождението на основателят и патрон на Първия български хор. Роден на този ден през 1842 г. в Трявна, Янко Мустаков оставя името си в историята като именит певец, композитор, педагог и хоров диригент. Мустаков се установява в Свищов през 1862 г., едва на 20 г. и бързо спечелва симпатиите на градския елит. Започва работа като учител и псалт в най-старата градска черква "Св. Димитър", която се намира на възвишението "Калето", в непосредствена близост до дома в който се настанява. През 1864 г., насърчен от своите съграждани, Янко Мустаков се записва да следва музика в Букурещката консерватория. Четири години по-късно, вече дипломиран и изпълнен с идеи и енергия се завръща в Свищов и продължава дейността си, но вече в централната за града черква "Свето Преображение". Там през 1868 г. поставя и началото на хоровото пеене у нас. В създадения от него младежки кръжок, развил се по-късно в певческо дружество, маестрото събира свищовски младежи, които заучават нотно пеене. Модерното за тогава хорово пеене предизвикало огромен интерес в цялата околност. В зората на Руско-турската освободителна война Мустаков е вече широко популярен сред българските интелектуалци. Любопитен факт е, че преди дебаркирането на р. Дунав от руската армия, почти едновременно при него пристигат два текста с молба да бъдат превърнати в песни. Това са "Царю добре дошел" на Иван Вазов и "На царя и на Русия" на Петко Славейков. Хорът на Янко Мустаков започнал тайно да разучава песните, композирани от диригента. Ден след десанта, на 16 юни 1877 г. Царя Освободител минава Дунава и се черкува в Съборната черква "Св. Троица". Там пред височайшият гост хорът изпълнява двете песни, чийто текст предварително е размножен на хубава хартия от Иван Вазов. Трогнат, царя поздравява Мустаков. Един от листите с текста на песните е запазен благодарение на Цветан Радославов, автора на българския химн и се съхранява в Национална Библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София. След освобождението Мустаков продължава да работи усилено. През 1878 г. събира 80 деца, с които започва обучението по нотно пеене, което се продължавало по 5 часа дневно. През същата година за Великден, по покана на княз Дондуков-Корсаков той участва с хора си на тържествена великденска литургия във Велико Търново. Пътуването е прието като сензационно за онова време и за него в града се говори дълго време. На 14 ноември 1878 г. хорът изпълнява литургията в църквата "Света Троица" под диригентството на маестрото. Пред 1881 г. хорът пее пред княз Александър Батенберг, дошъл в Свищов за Великото народно събрание.
Освен диригент и изпълнител, Янко Мустаков е бил и известен педагог. Заедно с Емануил Васкидович са наети за частни учители на Алеко Константинов.
Маестро Мустаков затваря за сетен път очи в Свищов на 24 декември 1881 г. До днес е един от патроните на града.

Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания