Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Живот, отдаден на децата и песента

Живот, отдаден на децата и песента
Добавена на: 2011-12-16 10:51:21

Живот, отдаден на децата и песента
Живот, отдаден на децата и песента
Живот, отдаден на децата и песента

Често по улиците на Свищов срещаме една жена в черни одежди. Не ги сваля вече 35 години от болка по лъчезарната й дъщеря Галя. Ако видите тази жена, сторете й път да мине, защото това е почетният гражданин на Свищов и ръководител на Детския хор в града Мария Възланова.

Живот, отдаден на децата и песента
 
Често по улиците на Свищов срещаме една жена в черни одежди. Не ги сваля вече 35 години от болка по лъчезарната й дъщеря Галя. Ако видите тази жена, сторете й път да мине, защото това е почетният гражданин на Свищов и ръководител на Детския хор в града Мария Възланова. Тя бърза към хоровата зала, където с нетърпение я очакват нейните хористи. Но не си мислете, че разпяванията и заучаването на новите песни ще започне веднага. С идването си Мария Възланова ще отдели време за всяко от “своите деца”, за да се увери, че никое от тях няма проблеми, а ако има такива, няма да ги отмине, без да направи нещо за тяхното решаване. А после идва ред и на песните. Тогава лицето й става строго и звънкогласното ято полита в необятния свят на голямото изкуство – музиката. За ръководителя на Детския хор всеотдайността и обичта към децата, умението да се запали в тях искрата към хоровото пеене са на първо място. Като педагог и диригент най-добрият инспектор за нея са децата. Те най-добре усещат фалша и оценяват по достойноство това, което се прави с тях. Когато столът до рояла на Галя остава празен, до скръбната майка и диригент остават нейните хористи. С присъщата си детска искреност и обич те я подкрепят, вдъхват й сили за живот и тя отново посяга към диригентската палка. Така Детският хор става единствен смисъл в живота на Мария Възланова. Неизменно я свързваме с музиката, с песента, чрез която изгражда култура, духовност, благородство на хиляди детски души. Вдъхновението и ентусиазмът са едни от най-същностните белези на нейното изкуство. Тяхната мощ дава дух и неповторимост на всяка песен, на всеки концерт, изпълнени под нейното диригентство. Неизчерпаема е физическата и духовна енергия на тази пословично силна жена. И те не остават незабелязани.За нейния принос в развитието на детското хорово пеене Мария Възланова е носител на два ордена “Кирил и Методий”, на златни медали от републикански фестивали, на множество дипломи, грамоти, на най-високото отличие на Комитета за култура и Центъра за художествена самодейност – плакет за високи художествени постижения. Не закъснява и благодарността на свищовската общественост за нейния творчески труд. Ръководителят и диригентът на Детския хор Мария Възланова получава званието “Почетен гражданин на Свищов”.
Отлитат ято след ято нейните хористи, расте духовното богатство, сътворено от нея, а за Мария Възланова всеки връх е едно начало. Творците нямат възраст, те са инструмент за душите ни, призвани да създават красота, а най-голямата награда за тях са стотиците усмихнати лица, отнесли в сърцата си тази красота.  Надяваме се, че един ден Детският хор ще приеме името на Мария Възланова. Това ще бъде заслужено признание за вдъхновената, неизчерпаемата ръководителка и диригентка Мария Възланова.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания