Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Храмови празници в Свищов и Козловец

Храмови празници в Свищов и Козловец
Добавена на: 2011-10-28 13:10:41

Две черкви в Свищовска община отбелязаха храмовия си празник на 26 октомври – денят на Св. Димитър.

Две черкви в Свищовска община отбелязаха храмовия си празник на 26 октомври – денят на Св. Димитър. Едната от тях е най-старата свищовска черква – „Св. Димитър”, намираща се в парка „Калето”. В нея празнична литургия отслужи отец Христо. Мнозина почетоха светеца и запалиха свещички с молба за живот, здраве и благоденствие.
         Храмът „Св. Димитър” е построен неизвестно кога на високия бряг на Дунава. Олтарът и средната част на сградата са запазени непроменени и до днес. Останалата част според книгата на протойерей Стефан Ганчев „Свищов – принос за историята му” е ремонтирана през 1893 година. Според местни историци храмът е построен още преди турско робство, тъй като от този квартал се е резширявал града като селище.Освен това около черквата и до днес са се запазили много гробове ва видни за времето си личности. Преданието разказва, че българин на име Михал, който през 1596 година подпомагал турците във войната им срещу немците и маджарите и се е отличил с хрбростта си е подпомагал заедно с петимата си синове храмът.
         На около100 метра южно от тази църква в един от съседните дворове са се запазили останките на малка църквица, носеща името „Св. Георги”. Предполага се, че това е бил параклис в двора на виден свищовски гражданин.
         Когато през 1810 година по заповед на руски генерали Свищов бил опожарен сякаш по чудо стария храм останал невредим.  Според църковните писания в този  храм са служили поп Георги /ръкоположен през 1811 година/, поп Пенчо – от 1841 година, Ради Йовчев – от 1844 до 1879 година, йеромонах Самуил от 1879 до 1883 година, васил Пачалиев от 1883 до 18889 година, архимандрит Неофит от 1889 до 1897 година. В по-ново време храмът беше поверен на отец Димитър Маринов, а в момента в него служат отец Христо и отец Антон. Една от забележителностите на тази чърква е съхранения дърворезбен напрестолен кръст от 1642 година с името на влашкия воевода Йоан Матей.
         Голям принос за реставрирането на този почти изоставен храм има дарителката Добра Недялкова, която преди 7 години възстанови църквата със свои средства. Тя повери иконописите на художника Людмил Крумон, който изрисува нови икони по стените. Беше въздтановена и освежена фасадата на черквата.
         На 26 октомври и в храмът „Св. Димитър” в село Козловец беше отслужена тържествена Света литургия от двама свещеници – именници – отец димитър Андонов и отец Димитър Маринов. Този храм е построен през 1888 година и с изключение на месеците, в които в селото не е имало свещеник не е спорал да функционира, независимо, че беше в лошо състояние. За 120-та му годишнина община Свищов отпусна средства от бюджета си, за да бъде той ремонтиран.
         Традицията в Козловец на Димитровден да се провежда празник на селото с тържествена литургия, водосвет и курбан за здравето на жителите е от 2007 година. Идеята е на читалищното настоятелство на местното читалище „Развитие 1891”
 На празничната служба присъстваха жителите на цялото село, както и много гости от Свищов, сред които и народния представител д-р Ваньо Шарков. Свещениците отслужиха и водосвет, а хората от църковното настоятелство бяха приготвили курбан – чорба от риба, от който всеки си взе за здраве. Празникът беше организиран от кметството на Козловец, настоятелството на храма „Св. Димитър” със съдействието на ППОКЧС „Земеделец” 9, НЧ „Развитие 1891”, клубът на пенсионерите „Детелина и жители на селото.
 
Ганка Иванова 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания