Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В Свищов се съхраняват най-голям брой стъклени предмети от римска епоха

В Свищов се съхраняват най-голям брой стъклени предмети от римска епоха
Добавена на: 2011-10-21 14:04:07

Археологическия музей в Свищов разполага с най-голям брой стъклени предмети от римската епоха

Археологическия музей в Свищов разполага с най-голям брой стъклени предмети от римската епоха е мнението на доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей В. Търново. Най-много са различните по форма и размери бутилки . На някои от тях са направени дръжки с различни орнаменти, на други при самото отливане са били монтирани метални нишки, създаващи светлинни ефекти. Освен бутилки колекцията на археологическия музей съдържа чаши, купички, флакони и др. предмети за ежедневна употреба. Особено разнообразни са флаконите, чиято големина варира от 2 до 20 сентиметра. В тях, по думите на историчката са били съхранявани  парфюми и др. козметични препарати.
         Доц. Владкова, която е ръководител на разкопките в античния град Нове с гордост споделя, че тази година стъклената колекция на археологическия музей е била допълнена с нови интересни находки, сред които напълно запазена стъклена фуния, дълга около 15 сантимента, открита по време на тазгодишните разкопки в античния град. Фунийката според експертите е била изработена в края на І век след Христа.
         „ Предизвикателство е да намериш след повече от 20 века нпълно запазен стъклен съд. Предметът е без  аналог в България и вероятно е бил използван в домът на някои от висшите офицери”, счита доц. Владкова. По думите и подобни предмети са открити в някои от римските кастели в Британия.
 
Ганка Иванова 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания