Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

ОТВЪРЗВАТ „МРЗ” ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА И ЦЕНАТА ЗА ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦА

ОТВЪРЗВАТ „МРЗ” ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА И ЦЕНАТА ЗА ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦА
Добавена на: 2011-10-21 13:59:21

От 1 септември 2011 г. с Постановление на Министерски съвет се увлечи минималната работна заплата /МРЗ/ за страната на 270 лв., като същевременно нарасна и потребителската такса.

От 1 септември 2011 г. с Постановление на Министерски съвет се увлечи минималната работна заплата /МРЗ/ за страната на 270 лв., като същевременно нарасна и потребителската такса. Съгласно Закона за здравното осигуряване тя е 1% от МРЗ или в размер на 2,70 лв. За всеки ден болнично лечение пациентите ще заплащат по 2% от МРЗ. – т.е. по 5,40 лева, но за не повече от 10 дни годишно. От областното сдружение на общо практикуващите лекари обаче настояват всички пациенти да плащат потребителска такса, за да няма привилегировани. Така всички болни ще имат равен достъп до медицинската помощ. В момента има категории болни, а също и социално слаби, които не плащат такса.
Ако социалното или здравното министерство искат да помогнат на най-бедните и най-бедните, срещу касов документ могат да връщат таксите. Може да се направи изключение за категории освободени, които имат решение на ТЕЛК с над 71 % неработоспособност. Според българското законодателство именно такива пациенти се нуждаят от социални помощи и други привилегии, коментират от сдружението. Тази потребителска такса за преглед от 2,70 лв. и 5,40 лв. за ден престой в болница най-вероятно ще бъде валидна до края на годината, тай като Министерският съвет вече гласува предложение потребителската такса за преглед при лекар да бъде „отвързана” от МРЗ. Това ще даде възможност на правителството да я увеличава, намалява или замразява. Болниците ще могат сами да си определят цената за ден престой. Тепърва се очакват промени в Закона за здравното осигуряване, нови наредби и правилници, които да регламентират как ще бъде формирана новата потребителска такса.
 
Йорданка Апостолова
В-к „Дунавско дело” 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания