Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

За 76-и път свищовската Алма матер посрещна своите първокурсници

За 76-и път свищовската Алма матер посрещна своите първокурсници
Добавена на: 2011-09-30 14:54:42

В понеделник в Стопанката академия с тържествена церемония бе открита новата учебна година

В понеделник в Стопанката академия с тържествена церемония бе открита новата учебна година. Официални гости на свищовските студенти по този повод бяха министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов, и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, възпитаник на свищовската Алма матер, народните представители Аспарух Стаменов, Христо Христов, Евгени Стоев и Емил Димитров, вр.и.д.кмет на Община Свищов Пламен Александров и Великотърновският митрополит Григорий. Ректорът на висшето училище проф. д-р Величко Адамов и гостите бяха посрещнати от стотиците първокурсници в аудитория № 1 на Алма матер, придружени от зам.-ректорите и деканите на факултети на Стопанска академия. Новата академична година бе открита със слово на ректора на Академията проф.д-р Величко Адамов (словото публикуваме отделно)
Приносът на свищовската академия за българската икономика подчертаха в приветствията си и гостите на официалната церемония. Според социалния ни министър, „Академията в Свищов през тези 75 години даде много кадри на България, както в политиката, така и в икономиката“. Говорейки за икономика, Тотьо Младенов информира и за някои дейности на социалното министерство, насочени към пазара на труда за младите хора. Той съобщи, че до края на месец октомври над 1300 млади висшисти ще бъдат назначени в държавната и в общинските администрации. Освен това социалното ни министерство е разработило и вече действа програма за стажуване в предприятия, предназначено също за млади хора, завършили професионално или висше образование. По тази програма, в продължение на 6 месеца, държавата ще осигурява средства за работни заплати и осигуровки на младите специалисти, както и заплащане за наставниците на стажуващите.
Поздравления към първокурсниците и академичната общност отправи и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Като възпитаник на свищовската Алма матер и видимо развълнуван от факта, че застава пред своите преподаватели, той сподели какво му е дала Стопанската академия. Обръщайки се към първокурсниците Владислав Горанов заяви, че щом са вече в свищовската Алма матер, те са „свършили половината работа в кариерното си развитие”. По думите на зам.министъра, излизайки с диплома, на която е „щампована със син печат сградата на Ректората”, свищовските студенти до голяма степен са си намерили работа.
По традиция, при откриването на новата учебна година се състоя церемония по награждаване на първенеца на випуска. Зам.ректорът проф.Любен Кирев съобщи, че тази година СА Д.А.Ценов” има не един, а двама пълни отличници – Надя Николаева, специалност „Счетоводство и контрол“ и Петя Златева, спец.“Маркетинг“. Двете дами, завършили образователно-квалификационната степен „бакалавър“ с пълно отличие, бяха наградени от Ректора със златни значки – традиция, датираща още от 1940г., с грамоти и Икономическа  енциклопедия на България. Надя Николаева благодари на своите преподаватели и пожела на първокурсниците успешно следване в най-реномираното икономическо висше училище в България. Отличниците получиха и традиционната награда на кмета на Община Свищов – грамота и парична награда, връчени от вр.и.д. кмет на Общината Пламен Александров. Поздравление към първокурсниците  и своите колеги поднесе председателката на Студентския съвет Мария Немска, а от името на всички първокурсници отговори Лоран Митева
 Студентите бяха благословени със слово-молитва за здраве и благоденствие от Великотърновският митрополит Григорий.
След церемонията Академичното ръководство и гостите поднесоха цветя пред паметника на Димитър Ценов.
Церемонията по откриване на новата учебна година завърши с обръщение на Великотърновския митрополит Григорий за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма матер.
Йорданка АПОСТОЛОВА 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания