Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Отново можем да ползваме водата на термалния извор

Отново можем да ползваме водата на термалния извор
Добавена на: 2011-09-09 13:00:28

Направените подобрения в района на извора дадоха възможност на хората да се възползват от лечебните свойства на водата.

Отново можем да ползваме водата на термалния извор
 
Напоследък много граждани намираха изцеление на болежките си, ползвайки топлата вода на термалния извор край бившето ДЗС – Свищов. Направените подобрения в района на извора дадоха възможност на хората да се възползват от лечебните свойства на водата. През летните месеци, особено в следобедните часове и в почивните дни, басейнd се изпълваха с хора, дошли за поредната процедура. Дори липсата на транспорт не бе причина някои от тях да идват пеша, но да усетят после облекчение от страданието. Много бяха благодарностите за това, че се създадоха по-добри условия за ползване на минералния извор.
Изненадващо обаче за всички от миналата седмица топлата вода изчезна. Хората идват, оглеждат празните басейни и недоумяват какво е станало. Дори предупреждаваните на път за извора проявяват недоверчивост и искат сами да се убедят, че вода наистина няма. Веднага плъзнаха и слуховете, че земята около извора е продадена и собственикът ще започва изграждане на санаториум. Заговори се, че са правени сондажи на друго място и затова водата е отклонена, от което след време ще се възползва някой от управляващите, и какви ли не още слухове. Това наложи да потърсим за коментар зам.-кмета на Общината Емил Димитров. “Периодично, 2 пъти в месеца, работниците от ОП”Чистота” извършват почистване на басейните, при което водата се спира от крана. Миналата седмица бе извършено поредното такова почистване, след което водата е била пусната и е потекла. В края на седмицата обаче получихме сигнали, че вода вече няма. Най-малко общината има полза от това водата да бъде спряна. Ние правим проучвания и анализи за отдаване на термалния извор на концесия, от което ще имаме предимно финансови ползи под формата на концесионни такси и други наемни отношения. Търсим мнението на експерт по случая ”.
Още миналия петък в града пристигна управителят на търновската фирма “Гевод” ЕООД Кирил Парашкевов, който трябваше да реши проблема. “Поради черпене на водата с малък дебит сондажът се е охладил. Това е довело до детемпериране на сондажа, вследствие на което статичното ниво на водата е паднало под нивото на терена. Предстои интензификация на сондажа за повишаване температурата на водата в него до 35 градуса. В резултат на това водата отново ще почне да излиза на самоизлив и ще бъде възстановено старото състояние”, бе обяснението на управителя на фирмата. В събота наистина топлата вода отново бликна и върна радостта на хората, че ще могат да ползват лечебните свойства на извора. Бяха опровергани и различните слухове.
 
Йорданка АПОСТОЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания