Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника

Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника
Добавена на: 2011-08-19 11:27:21

Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника
Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника
Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника
Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника
Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника
Манастирът “Успение Богородично” събра стотици миряни на празника

В деня за почит и отбелязване на един от най-големите християнски празници - Успение Богородично, едноименният манастир край Свищов събра стотици миряни от града и околните селища.

В деня за почит и отбелязване на един от най-големите християнски празници - Успение Богородично, едноименният манастир край Свищов събра стотици миряни от града и околните селища. Независимо че празникът бе в работен ден, посетителите и в това кризисно време бяха повече от миналогодишните. Всички църковни песнопения в този ден са преизпълнени с благодат, радост и величаене на божията промисъл. Тържествената литургия бе отслужена от свищовските свещеници Христо, Димитър и Антон. Повечето от дошлите прекрачваха църковния храм със смирение, с молитва и с покаяние се покланяха пред чудотворната икона с образа на Божията майка. Те търсеха нейното благословение, закрила и помощ. Пред иконата на Божията майка хората поставяха цветя, плодове, пити и хлябове, някои прикрепяха към позлатената й десница листчета с молба за помощ. Много млади семейства бяха довели и пеленачетата си. Имаше и старици, които едва се крепяха на краката си. Немалко бяха и онези, които очакваха отец Димитър да освети личните им курбани, след което заедно с отец Антон осветиха вода, раздавана за здраве. Опашка се изви и край манастирската кухня, където се раздаваше традиционният курбан – благословената рибена чорба, риба и хляб.
Много поклоници присъстваха на неделната вечерна литургия и участваха в изнасянето на храмовата икона и литийното шествие до извора край обителта. Там тримата свещеници отслужиха водосвет, а след обиколката на храма иконата отново бе внесена в храма за завършване на службата. В манастира пренощуваха и включилите се в подготовката на курбана.
Сред многобройните посетители на храмовия празник бяха и кметът на общината Станислав Благов и съпругата му, зам.-кметът Емил Димитров с малката си дъщеричка, секретарят на общината Върбинка Конова и кметове на кметства. При срещата си с кмета Благов, отец Христо го помоли за поставяне на още пейки в двора на манастира. Кметът прие идеята му и отвърна, че ще помогне и за осигуряване на озвучаване на богослуженията, за да могат и хората извън неголемия храм да бъдат съпричастни с празничните служби.
Посетителите можаха да се разхладят в жаркия ден, отпивайки глътка студена вода от новоизградената чешма в памет на Добра Недялкова. За новия акцент в манастирския двор разказа д-р Анкович, по чиято идея се оформя този кът, напомнящ ни за благочестивото дело на нашата съгражданка: “Сметнах за добра идеята да създадем нещо, което да ни напомня, че Добра Недялкова е от последните съвременни щедри дарители. За нашето време тя се явява като светъл лъч и пример за подражание. Благодарен съм за финансовата и морална подкрепа от кмета Благов. Той взе присърце моята идея и спомогна за реализирането й, като ме свърза с архитект Василева. Тя видя мястото, създаде модела и направи връзка с преподавателя по скулптура във ВТУ Венко Тонков. Това, което виждате, е негово дело. Предстои да се направи барелеф или порцеланов портрет на Добра Недялкова с подходящи орнаменти и надписи - нейни думи, свързани с дарителството. Очаква се да бъде пренесена урна с част от кремираните тленни останки на дарителката. Има още довършителни работи по облагородяване на района с плочки, пейки, зеленина. От ВиК Свищов също много помогнаха. Мисля, че като се завърши, ще стане нещо приятно за окото и добро място за отмора и размисъл”.
Между шетнята около раздаването на курбана, отец Христо разказа невероятната случка, споходила броени дни преди храмовия празник посетителка на обителта от Русенския край. Почивайки си на хладина в беседката, изведнъж жената се почувствала много зле с нетърпимо главоболие. В мига, в който призовала свещеника да й чете молитва за здраве, се изправила като вцепенена, вперила взор в ствола на близкото борово дърво и извикала: “Отче, гледай!” Двамата съзрели изображението на Богородица с младенеца, появило се на ствола на дървото в двора на манастира. Жената се втурнала да прегръща дървото. Не след дълго главоболието на мирянката отшумяло, но Богородичните очертания останали да радват и учудват посетителите. Заинтригувани от разказа на свещеника, насядалите в близост жени се трупаха около дървото да видят светия образ, да се докоснат и да търсят упование за кахъри и болежки. В това време отец Христо продължи разказа си за благодеятелите на обителта, които в последните пет години, откакто той я стопанисва и служи, са неизменни – Община Свищов и нейният кмет Станислав Благов, фирма “Октопод” – Вардим, съседът на манастира Георги Матов, д-р Анкович, Антон Георгиев от Видеосат, кметът на Хаджидимитрово Нестор Иванов, както и семейство от Канада, обещало всяка година да реставрира по една икона.
За да може повече християни да бъдат съпричастни с Богородичния празник, общината отново бе осигурила безплатен транспорт в часовете до 13 часа по два градски маршрута.

Галя ФИРОВА
В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания