Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Около 3000 певци и танцьори се изявиха на сцената на фестивала “Фолклорен извор”

Около 3000 певци и танцьори се изявиха на сцената на фестивала “Фолклорен извор”
Добавена на: 2011-08-12 14:45:20

Около 3000 певци и танцьори се изявиха на сцената на фестивала “Фолклорен извор”
Около 3000 певци и танцьори се изявиха на сцената на фестивала “Фолклорен извор”
Около 3000 певци и танцьори се изявиха на сцената на фестивала “Фолклорен извор”

Рекорден брой участници от страната се включиха в първото издание на Националния фестивал "Фолклорен извор 2011”, който се проведе в село Царевец.

Рекорден брой участници от страната се включиха в първото издание на Националния фестивал "Фолклорен извор 2011”, който се проведе на 5, 6 и 7 август в село Царевец. Тази мащабна проява бе организирана от НЧ "Светлина – Царевец 1927" и се проведе под патронажа на Министерството на културата с медийната подкрепа на БНР и КТ Видеосат. Съорганизатори и спонсори на феста са Община Свищов, Кметство - с. Царевец и местната ППОК "Изгрев - 93" с председател Ганчо Ламбев, който като генерален спонсор е и учредител на специална награда. Кооперацията финансира ремонта на бившето лятно кино, където се проведоха трите фестивални дни. В наградния фонд, който надмина 5000 лева, са се включили с дарения още МКБ Юнионбанк, местни и общински фирми и организации.
Кметът на общината Станислав Благов и председателят на професионалното жури Юлия Цанкова приветстваха участници и гости и пожелаха на добър път на фестивала, чиято цел е да съхранява, популяризира и развива народното песенно и танцувално творчество на България, да поддържа културните взаимоотношения между самодейните колективи от страната и да насърчава приемствеността на младото поколение към активно общуване с изкуството. Първото изпълнение в конкурсната програма, след отслужения водосвет, бе на свищовските малчугани от ОДЗ “Слънчо” и ТФ “Радостина” (на снимката вляво). След тях в тридневния фестивален маратон се включиха близо 3000 индивидуални изпълнители и фолклорни формации, които си оспорваха наградите в различните жанрове на музикалното и танцово изкуство. Най-многобройни бяха певческите групи за обработен и автентичен фолклор – 122. В събора участваха още 22 детски състави, 80 ансамбли и танцови състави и 111 индивидуални изпълнители и камерни състави. Най-възрастният участник бе 77-годишният Минко Костадинов от село Тополи, oбщина Варна, а най-малка бе 3-годишната Ренета Петрова от село Каранци, община П. Тръмбеш, която пееше и потропваше на сцената редом с другите участници от състава за изворен фолклор (на сн. вдясно).
Изпълнителите бяха оценявани от професионално жури – народната певица Гуна Иванова, Димитър Манов - главен балетмайстор на Ансамбъла на строителни войски и директор на ансамбъл “Тамбурица” в Питсбърг - САЩ, и кметът и председател на читалището в Царевец Генчо Генчев, под председателството на фолклориста и водещ на предаването “По нашенски” по БНР Юлия Цанкова. В първото издание на “Фолклорен извор 2011” журито връчи 27 златни, 19 сребърни и 14 бронзови медали и 10 отличия “златна значка”. Наградата на генералния спонсор – ППОК “Изгрев 93” с председател Ганчо Ламбев отиде при женската група от силистренското село Ситово. НЧ “Развитие 1870” – Севлиево получи наградата на кмета на Общината Станислав Благов. Публиката пък избра за свой фаворит Станимир Иванов от П. Тръмбеш. Лауреат на фестивала стана Росица Стефанова - солист на група за автентичен фолклор “Извор от Родопа” от златаришкото Горско Ново село. Призът за цялостно участие бе връчен на читалищните самодейци от град Опака. Немалко от наградите на “Фолклорен извор 2011” бяха присъдени на самодейци от нашата община. Със златни значки бяха отличени ТФ “Радостина” и детско-юношеските танцови състави при читалищата във Вардим и Козловец. Специално отличие на журито получи Мариета Аспарухова, художествет ръководител на читалищните колективи в Козловец. Бронзови медали заслужиха певческите групи на читалищните състави в Алеково и Морава. Със сребърни медали се окичиха детският танцов състав “Мераклийче” в Б. Сливово, читалищната женска група за обработен фолклор с ръководители Мариета Аспарухова и Величко Блажев от Козловец и фолклорният състав “Авлига пее” при ККП “Щастливеца” в Свищов с ръководител Надка Георгиева. Женските танцови състави за автентичен фолклор при НЧ “Заря 1898” в Хаджидимитрово и НЧ “Развитие 1891” в Козловец, детският танцов състав “Зорница” при НЧ “Ф. Станиславов 1903” в Ореш и читалищната женска певческа група в Б. Сливово бяха удостоени със златни медали. За цялостно представяне журито присъди златен медал и на групите при НЧ “Съзнателност 1899” в Овча могила. Зрителите се насладиха и на изпълненията на гостуващия представителен фолклорен ансамбъл “Вила Зора”от македонския град Велес, побратимен със Свищов. Гостите, в лицето на кмета на Велес Горан Петров, получиха на галаконцерта от организаторите на фестивала почетен плакет и сувенири. С песните си Гуна Иванова призова царевчани, гости и участници в тридневния фестивал да се хванат на хорото, което продължи и на селския площад под звуците на духовата музика от Златарица.

Галя ФИРОВА
В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания