Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

355 криминални престъпления са разследвали свищовските полицаи

355 криминални престъпления са разследвали свищовските полицаи
Добавена на: 2011-08-12 14:24:26

Инспектор Захари ГЕОРГИЕВ, вр.и.д. началник на група “Криминална полиция” при РУ “Полиция”- Свищов, пред в-к “Дунавско дело”.

Г-н Георгиев, първото шестмесечие на 2011 година вече измина. Как бихте характеризирали криминогенната обстановка в общината през този период? Кои са най-често извършваните престъпления?
- Криминогенната обстановка на територията, обслужвана от РУ “Полиция” – Свищов, е динамична с наличието на различни по вид и начин на извършвани престъпления. За това до голяма степен допринася географското положение на града, гастролиране на криминален контингент от вътрешността на страната, преплитане на различни по вид икономически престъпления. Въпреки това оперативната обстановка сочи устойчивост. През отчетния период не са извършени тежки престъпления с широк обществен отзвук – убийства, изнасилвания, блудства. През шестмесечието са регистрирани 355 криминални престъпления, от които са разкрити 61.09 %. За същия период на миналата година те са били 270, а разкрити – 49.27%. Най-често срещаните престъпления са кражбите – 172, от тях са разкрити 57.79%. Установените извършители на това деяние са 156, от които 8 жени и 10 непълнолетни и малолетни лица. Отчита се леко завишение на детската престъпност с 5 %. Причини за това са безработицата, заниженият родителски контрол, ниската степен на образование. Всичко това подтиква децата към дребни кражби, предимно на метали. През отчетния период са регистрирани 148 зломни и 78 домови кражби. Извършителите при тях са се възползвали от обстоятелството, че в повечето случаи къщите по селата са необитаеми.
- Напоследък зачестиха случаите на заловени с дрога в нашия район. Може ли да се говори за ръст на употребата на наркотични вещества и превръщането му в опасна тенденция?
-Тенденцията е случаите на употреба и съхранение на наркотични вещества  да нарастват и ние се стремим да ограничим това явление. Битката е трудна, защото, за разлика например от кражбите, пострадалите не подават жалба до полицията. Напротив, крият се, те са консуматор на наркотика. И това, че напоследък се изнасят повече случаи на заловени с дрога, не означава, че количеството се увеличава. Това показва, че нашите служители работят активно за залавянето на нейните притежатели и разпространители. През полугодието са регистрирани 38 заявителски материала за притежание и съхранение на наркотични вещества срещу 13 за същия период на миналата година.
-Какви употребявани наркотици най-често залавяте и къде?
-Най-вече марихуана и амфетамини. Това са местата, където се събират много млади хора – в късните часове на нощта, в парковете, на “Калето”. Тези места са постоянно обект на проверки.
- Увеличава ли се броят на икономическите престъпления в региона?
- Регистрираните икономически престъпления са 34 при 40 за миналата година. Има 11 заявителски материала за акцизни стоки без бандерол. Засечени са 7 кг. насипен тютюн, 30 л наливен алкохол и 383 кутии цигари. Спадът в икономическата престъпност е резултат от системните специализирани проверки, извършвани от нашите служители.
- Кои случаи за вас бяха най-голямото предизвикателство през отчетния период?
- Нашият стремеж е да разкрием всяко едно престъпление. Заловени бяха извършителите на 5 телефонни измами и на 2 грабежа в рамките на няколко часа в с. Морава и Свищов, както и кражбите на проводници от мрежата на БТК. Без да звучи помпозно, ние работим за обществото. На мен лично ми е най-приятно, когато върнем на някой потърпевш от кражба собствеността. Тогава наистина усещането е, че нашата работа е възнаградена.

Йорданка АПОСТОЛОВА
В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания