Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Земеделци изпратиха протестно писмо до министър Найденов

Земеделци изпратиха протестно писмо до министър Найденов
Добавена на: 2011-08-12 14:17:08

Председателите на Съюзите на земеделските кооперации в Плевен, във В. Търново, в Русе и в Свищов изпратиха писмо до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Председатели на Съюзите на земеделските кооперации в Плевен - Ангел Деков, във В. Търново - Дойка Петрова, в Русе - Марина Танкова и в Свищов - Игнат Ангелов са изпратили писмо до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. В него се казва: “Уважаеми г-н министър, с недоумение слушаме и четем Вашите изявления за поевтиняване на пшеницата като аргумент, че хлябът трябва да е по-евтин. С това искате да се харесате на хората, да повишите Вашия имидж. Не е ли това пълен и безсмислен популизъм? Нали пазарът е този, който определя цените? Питаме се чии интереси защитавате Вие - на земеделските производители или на търговците на зърно. Миналата година основната част от пшеницата се изкупи от производителите между 250-300 лв./тон. Поради повишаване на цената на международните пазари, у нас през зимата и пролетта цената достигна 400-450 лв./т. И тази цена се използваше като аргумент за цената на брашното и за формиране цената на хляба. Сега изкупуването стартира на 300-320 лв./т. в началото на жътвата, а и качеството на зърното е много по-добро. Защо не оставите влиянието на международните цени да определя хода на търговията, защо не се вслушате в изводите на Софийската стокова борса? С Вашите изявления наливате вода в мелниците на търговците. Те идват при нас и ни извиват ръцете, като казват: “Слушайте какво говори Вашият министър”. В резултат пшеницата ще бъде изкупена на ниска цена и изнесена или вкарана в мелниците при високи печалби.
Вярно е, че българското земеделие получава европейски субсидии на декар обработваема земя и национални доплащания от бюджета на страната. Но е вярно и това, че тези субсидии са в пъти по-малко от по-старите членки на ЕС. Оставете поне отрасълът да получи справедлива цена за продукцията си.
Господин Найденов, българското земеделие се нуждае от силна държавна подкрепа и ясна перспективна програма, а не от изявления, които са чиста проба PR акции. Ръководствата на Съюзите на земеделските кооперации в Плевен, Велико Търново, Русе и Свищов сме възмутени и изразяваме пълно несъгласие с медийното Ви поведение, което не е в интерес на земеделските производители.”

В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания