Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

76 смелчаци скочиха във водите на Дунав

76 смелчаци скочиха във водите на Дунав
Добавена на: 2011-08-08 09:25:07

76 смелчаци скочиха във водите на Дунав
76 смелчаци скочиха във водите на Дунав
76 смелчаци скочиха във водите на Дунав

53 водни спасители – 22 на лодките, 12 на парома и 19 на брега, както и 11 лодководачи осигуряваха безопасността на плувците с 11 лодки в 54-то масово преплуване на Дунав.

Падналият дъжд рано сутринта в съботния ден, обявен за тазгодишния плувен празник, свързан с 54-то масово преплуване на Дунав, не помрачи настроението на кандидат-плувците и дошлите да ги подкрепят свищовци и гости. 53 водни спасители – 22 на лодките, 12 на парома и 19 на брега, както и 11 лодководачи осигуряваха безопасността на плувците с 11 лодки. След проведения от главния спасител м.с. Петър Цветков задължителен инструктаж на плувците, лодководачите и спасителите, 2 пъти военнослужeщите от инженерното поделение 28 880 в Белене превозиха до старта на специалната платформа желаещите да се гмурнат в реката. Всички успешно преминаха близо 2-километровото водно трасе до брега в местността “Паметниците”. Здравето на плувците следеше екипът на д-р Митанов от МБАЛ, а охраната бе от РУ на МВР, Гранична полиция и звено “Общинска охрана”. Плувци и гости на проявата бяха “захранени” с рибена чорба, приготвена в ресторант “Мираж”, където предната вечер организаторите се бяха събрали на традиционния курбан за успешния финал на плувната проява.
В този не толкова топъл юлски ден да преодолеят двукилометровото дунавско трасе бяха дошли плувци и от В. Търново, Елена, Павликени, Русе, Белене, Б. Сливово. Тазгодишният масов 54-ти плувен празник може да се нарече международен, поради участието на Бенджамин Рот, доброволец от Корпуса на мира от Южна Каролина, САЩ и на една австралийка, омъжена за българин. Друг интересен факт е засиленият интерес в тазгодишното преплуване от страна на подрастващите, както и на ежегодно увеличаващия се дамски състав. Най-многолюдна - 36 души, отново бе групата на плувците от град Елена. От Павликени плувците бяха 19, а от В. Търново - 8, сред които бе и единият от наградените като “най-малък” участник в 54-тото масово преплуване на Дунав. Той и Ванислав Николаев (10 г.) от Павликени се справиха успешно с предизвикателството да преплуват реката и заслужено получиха шнорхел и очила за подводно виждане, освен традиционната грамота и спортна шапка, която получават всички включили се в преплуването. Като поздрави всички “покорители” на великата река и благодари на хората, помогнали със средства и техника за провеждане на преплуването, кметът на общината Станислав Благов връчи и останалите награди в традиционните квалификации - за най-възрастен участник на 83-годишния Петър Цветков. Отличието за най-постоянен участник взе нашия съгражданин Борис Митев. Михаил Качаунов от В. Търново получи пък специална грамота за общо 47 преплувания, тъй като през последните десет години е преминавал трасето по два пъти, а през 2007 година три пъти. Сем. Лепоеви от Павликени получи наградата на основния застраховател на плувната проява “Алианс България” в лицето на неговия мениджър Бисер Илиев. С награди си тръгна и другото семейство от Павликени – Гатеви, както и 5-членното семейство Лазарови от Елена.
Организатори и спонсори на плувния маратон бяха звено “Масова физкултура” при Община Свищов, Българският спортен тотализатор и ОблС на БЧК – В. Търново, комплекс “Мираж” и БИЛЛА. За поредна година в наградния фонд на преплуването се включиха Румен Януаров, бивш областен управител на Русе, както и плувният ветеран и възпитаник на свищовската Алма матер Николай Ханджиев – Стьопата, от Русе. Гости на спортния празник бяха народният представител д-р Ваньо Шарков, зам.- кметовете на общината, командирът на поделението в Белене полк. Стоянов, председателят на ПК за младежта и спорта при ОбС Свищов д-р Кристиян Кирилов, председателят на областният Червен кръст д-р Попова и изп. директор Димитър Русев.

Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания