Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Отворено писмо от пациентите на хемодиализа при МБАЛ – Свищов

Отворено писмо  от пациентите на хемодиализа при МБАЛ – Свищов
Добавена на: 2011-07-29 13:01:29

Уважаеми дами и господа,
Ние, болните от Центъра за хемодиализно лечение (ЦХЛ) при МБАЛ – Свищов сме силно притеснени и тревожни като следим ситуацията в нашата болница и специално в отделението по Хемодиализа.

Отворено писмо
 
от пациентите на хемодиализа при МБАЛ – Свищов
 
Уважаеми дами и господа,
Ние, болните от Центъра за хемодиализно лечение (ЦХЛ) при МБАЛ – Свищов сме силно притеснени и тревожни като следим ситуацията в нашата болница и специално в отделението по Хемодиализа.
В отделението сме 27 пациенти от Свищов , Белене и селата Вардим, Ореш, Драгомирово, Овча могила, Г.Студена и Деляновци. Всички сме със 100 % инвалидност, като някои от нас са в инвалидни колички. Пациентите в ЦХЛ с годините нееднократно се увеличават, като в последно време 3 дни в седмицата се налага провеждането на 3 смени. Това води до увеличаване часовете на работа на персонала. В същото време вместо 6 медицински сестри в момента работят 3 и една старша мед.сестра. Това води до свръхнатоварване. Не без значение е, че през последната година са напуснали 3 мед.сестри и трима техника. Проблемът се задълбочава от факта, че извънредните часове не се разписват своевременно и от това най-вече страдат мед.сестри, на които се налага да работят с много по-голям норматив. Медицинските сестри негодуват и от факта, че управителят на болницата е изплатил стари отпуски на лекари при положение, че не са изплатени целите им заплати за предходните 3 месеца.
Ние, пациентите се притесняваме. Какво ще стане с нас, ако закрият ЦХЛ в Свищов, за което се говори усилено? Нима все още има хора, които могат да допуснат, че болен може да пътува 3 дни в седмицата на 160 – 180 км до ЦХЛ в Плевен или В.Търново. Не разбираме как работодателят на болницата може да каже, че ще разпише молбите на всички медицински сестри за напускане веднага. Това ли е грижата за поверения му персонал? Трудът на медицинските служители в Хемодиализата е със специфичен и рисков характер, а заплащането е унизително. Неможе човек да издържа семейство и да живее нормално с такава заплата, при това изплатена само 35 %. Къде потъват парите от Министерството на здравеопазването за ЦХЛ?
Дами и господа,
Много Ви молим да станете съпричастни към нашата съдба.
Надяваме се, че ще проявите загриженост и далновидност и няма да допуснете нашата Община да остане без медицински персонал в Хемодиализното отделение. Помогнете да се реши този проблем, защото и ние, хората на хемодиализа, имаме семейства и на нас ни се живее.
Следват подписи на пациенти.
Отвореното писмо е изпратено до кмета на общината, с копие до Комисията по здравеопазване към Общинския съвет, Министерството на здравеопазването, БНТ.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания