Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Архивът на библиотеката при ПБЧ отвори за деца

Архивът на библиотеката при ПБЧ отвори за деца
Добавена на: 2011-07-15 15:46:42

Архивът на библиотеката при ПБЧ отвори за деца

В рамките на лятната програма на библиотеката при ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” в Свищов, децата от общината имаха изключителния шанс да видят и да се докоснат до ценните издания съхранявани в архива на библиотеката.

         В рамките на лятната програма на библиотеката при ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” в Свищов, децата от общината имаха изключителния шанс да видят и да се докоснат до ценните издания съхранявани в архива на библиотеката. Специално за малките любители на книгата от специалните сейфове, поддържащи необходимата температура и влажност за съхранение на ценните издания, бяха извадени ръкописи и старопечати, някои от които без аналог в България и по света. Децата видяха уникалните ръкописи „Четвероевангелие” от 1568 г., „Постен триод” от 1619 г., „Свищовски Дамаскин” от 1753 г. и  старопечатните издания „Цветен Триод” от 1649 г., „Кириако Друмион” на Софроний Врачански от 1806 г., „Буквар за първоначално училище” от 1857 г. поръчан и платен от свищовското читалище и написан от Емануил Васкидович и Георги Владикин. По-големите ученици имаха възможност, със специални ръкавици, да докоснат някои от екземплярите, а всички изслушаха интересната лекция на библиотекарката Веселина Спасова за историята на книжовното и просветното дело в средновековна България и техниките за консервиране и поддържане на безценните уникати.
 
Дмиитър Спасов 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания