Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Дъновистите в Свищов отбелязаха рожденния ден на патрона си

Дъновистите в Свищов отбелязаха рожденния ден на патрона си
Добавена на: 2011-07-15 15:44:55

Дъновистите в Свищов отбелязаха рожденния ден на патрона си

Скромно, но с достойнство последователите на учителя Петър Дънов в Свищов отбелязаха 147-мата годишнина от рождението на своя патрон.

         Скромно, но с достойнство последователите на учителя Петър Дънов в Свищов отбелязаха 147-мата годишнина от рождението на своя патрон. По време на тържеството присъстващите си припомниха за връзката на световноизвестния теолог с крайдунавския град.
         През есента на 1884 година Петър Дънов пристига в Свищов. Появата му тук се дължи на решението му да стане методистки проповедник и затова той си е поставил за цел да завърши Американското методистко училище, което тогава е функционирало в сегашната сграда на районния съд. Трудното си и нестандартно за онези времена решение Дънов взема след сериозно заболяване през 1884 година, продължило с месеци и провалило дипломирането му във варненската гимназия „Фердинанд I”. Дънов учи в Свищов три години, като същевременно се явява и на пропуснатите изпити във варненското училище. Учението му в американския религиозен колеж протича на два етапа – първият продължава една година, а вторият е двугодишно обучение за пастори. Теоложките науки са твърде сложни за възпитаниците на училището, но Петър Дънов проявява дълбок интелект и интерес към тях и от 12 общи и 6 теологични предмета оценките му са най-добри и добри. Получената диплома, обаче не му дава право да бъде преподавател в обикновено училище, нито да продължи      образованието си в университет. Той става учител в началното методистко училище в русенското село Хотанца, като същевременно служи в местната методистка църква. Една година по-късно Петър Дънов е изпратен   да учи в семинтарията Дрю в щата Ню Джърси, където от 1867 година се обучават кандидатите за методистки пастори. Това е и началото на изключителната известност на свищовския възпитаник.
         Всяка година рожденната дата на Петър Дънов се отбелязва подобаващо от Бялото братство в Свищов.
 
Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания