Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В Царевец официално откриха жътвената кампания

В Царевец официално откриха жътвената кампания
Добавена на: 2011-06-24 14:08:58

В Царевец официално откриха жътвената кампания
В Царевец официално откриха жътвената кампания

С възстановка на жътвата от миналото със сърпове и паламарки в понеделник край село Царевец официално бе открита житната кампания в общината.

С възстановка на жътвата от миналото със сърпове и паламарки в понеделник край село Царевец официално бе открита житната кампания в общината. Традицията бе представена от членуващи в пенсионерския клуб на селото “жътварки”. Събрани в центъра на селото, те натовариха всички необходими жътварски атрибути и поеха в каруца с конски впряг към нивата, която ще се жъне. И както повелява традицията жътварките поставиха първите ожънати снопове пред гостите - кметът на общината Станислав Благов, председателят на Общинския съвет Милен Манолов, кметът на село Царевец Генчо Генчев и председателят на местната кооперация Ганчо Ламбев. Те пък отвърнаха на жеста като сложиха пари върху сноповете. Жътварка подаде китка здравец на председателя на кооперацията и отправи пожелание към него, механизаторите и всички работещи в кооперацията за здраве и пълни хамбари с качествено зърно.
Приветствие към присъстващите, кооператорите и жителите на Царевец отправи кмета Станислав Благов, който благодари за успешното представяне на съхранената традиция и пожела хората от селото да успеят да съхранят духа на колективизъм и съпричастност.
Председателят на ППОК “Изгрев 93” Ганчо Ламбев обяви пред присъстващите, че в рамките на 25 дни трябва да бъдат ожънати общо над 13 хил. дка зърно, започвайки с жътва на 1600 дка ечемик. Предстои прибирането на 8 400 дка пшеница, 3150 дка рапица и малко овес за семе. Прибирането на плода на селскостопанския труд е нелесна задача. Затова земеделският ръководител пожела на механизирания отряд безаварийна работа и успешна жътва. По стародавна традиция благослов за здраве и благополучна жътва отслужи архиерейският наместник свещеноиконом Димитър Андонов.

В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания