Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Земеделската кооперация в Козловец отново първенец

Земеделската кооперация в Козловец отново първенец
Добавена на: 2011-06-21 14:50:05

Земеделската кооперация в Козловец отново първенец

Тодор Тодоров, председател на ППОК "Земеделец 93" в Козловец, и още четири земеделски кооперации от региона, сред които и тази в Горна Студена, получиха грамоти за постигнати много добри финансови и стопански резултати през 2010 година на годишното отчетно събрание на Националния съюз на земеделските кооперации в София

Тодор Тодоров, председател на ППОК "Земеделец 93" в Козловец, и още четири земеделски кооперации от региона, сред които и тази в Горна Студена, получиха грамоти за постигнати много добри финансови и стопански резултати през 2010 година на годишното отчетно събрание на Националния съюз на земеделските кооперации в София миналия вторник. Традиционното ежегодно съревнование на земеделските кооперации бе организирано от Националния браншови съюз и редакцията на в. "Земя".
Това е второ отличие за ППОК "Земеделец 93" за изминалата стопанска година, предвид факта, че кооперацията до преди две-три години се очертаваше като изоставаща. "Формулата на успеха за кооперацията е добрият добив и подходящия момент за реализация при добра цена. И още много труд и грижи за отглежданите земеделски култури. Защото както при всяко нещо, което се прави с любов, хубавите неща се случват. Добрата реализация на пшеницата е в резултат на директните ни контакти с мелници. Зърното беше хубаво, изчакахме да дойде подходящия момент за реализация и "хванахме" най-добра цена. В началото на кампанията цената на пшеницата бе 19-20 стотинки, а нашите продажби започнаха от 35-38, като продавахме и на 46 стотинки", сподели председателят Тодор Тодоров. Колкото до тазгодишната реколта, засега се очертава също да бъде добра. "Само дето нашият район е ощетен откъм валежи. Пшеницата, която сме засеяли върху 9000 дка има потенциал за добри добиви. Отглеждаме и по 6 хил. дка царевица и слънчоглед, както и 3 500 дка рапица. Ечемикът намален до минимум, тъй като не е толкова перспективен", каза още земеделският ръководител. Предвид факта, че в годините назад кооперацията имаше значително производство на цвекло, а днес то липсва в списъка на отглежданите култури, председателят поясни, че преди 3 години е прието решение в България да не се отглежда цвекло. Дори линията в захарния завод в Г. Оряховица вече била нарязана, тъй като използвали за суровина вносна захарна тръстика. 
Към случилите се добри неща за козловската земеделска кооперация се добавя и обновения напоследък машинен парк със собствени средства. Благодарение на добрата земеделска година коперацията успяла първо да се снабди с челен товарач за фадрома. Тази пролет закупили 3 сеялки, 2 пръскачки, 3 торачки и 2 трактора 100 коня. Тази седмица пък очакват да пристигне и зърнокомбаин. Така ще бъде увеличена производителността и облекчена работата на 80-те полевъдни работници и 30-те механизатори. Заедно с обслужващия персонал, те наброяват общо около 150 числен състав на ППОК "Земеделец 93" в Козловец, които с гордост приели новото, макар и морално отличие за техния усърден труд.

Галя ФИРОВА,
В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания