Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Група от СОУ "Николай Катранов" гостува в Литва

Група от СОУ \\\"Николай Катранов\\\" гостува в Литва
Добавена на: 2011-06-21 14:37:24

От 5 до 10 юни учениците Симона Димитрова и Глория Братова от XI a клас, Самуил Михайлов и Николай Златанов от IX a клас и учителката Роза Кръстева бяха в Литва на поредната работна среща по проект "Доколко сме различни" с координатор Милена Богданова.

От 5 до 10 юни учениците Симона Димитрова и Глория Братова от XI a клас, Самуил Михайлов и Николай Златанов от IX a клас и учителката Роза Кръстева бяха в Литва на поредната работна среща по проект "Доколко сме различни" с координатор Милена Богданова. За тези, които все още се питат какви са тези разходки из различни европейски страни ще кажа, че това е програма "За учене през целия живот", секторна Коменски, която финансира проекти на различни теми, осъществявани в минимум три европейски страни и така стимулира училищното партньорство в рамките на Европейския съюз. По определената тема учениците под ръководство на учителите правят изследвания и разработват доклади, изработват крайни продукти като филми, презентации, книги, диплянки, игри и др. Най-приятната част разбира се са пътуванията до партньорските училища, срещата с връстници и, разбира се, екскурзиите до исторически и културни паметници, които са живите уроци по история, география, биология, изкуство. 
Лѝтва е най-южната, най-голямата и и най-населената от тях и най-населената от трите балтийски държави. Тя е първата от окупираните съветски републики, която обявява своята независимост от Съветския съюз и възвръща своя суверенитет посредством декларацията за независимост от 11 март 1990 година и е членка на Европейски съюз от 1 май 2004 година. Литва по територия е сравнима с Белгия, Холандия или Швейцария. Разбира се, местните хора държат най-вече на сравнението с Швейцария, като казват, че страната им е дори по-хубава, защото имат и море. Има предимно равнинен и хълмист релеф. Главната река е Неман (Нямунас) и има около 3000 езера. Литва е страна на катедралите. Според един виц, за да компенсират равниния си релеф, литовците обичат да строят катедрали, колкото се може по-високи.
Столицата Вилнюс е живописен град, разположен на бреговете на реките Нерис и Вилня, а архитектурата в старата част е една от най-изящните в източна Европа. Вилнюският университет, основан през 1579 г, представлява комплекс в ренесансов стил с безброй вътрешни дворове, който образува град в града.Сред най-известните готически шедьоври са църквата "Св. Анна" и група замъци, строени между ХIV и ХVI в. 
Първото място, на което ни заведоха с пристигането ни, е Belmontas. Това е eдно от най-красивите места за отдих, на около 5 км от центъра на Вилнюс. Belmontas е горска площ (2 хектара) с река, водопади, езера, няколко чешми и няколко ресторанта, барове и кафенета, воденица и няколко стари автентични сгради. Детски площадки, цветни кътове за тих отдих, високи площадки за наблюдаване на околността, стоянки за велосипеди и паркинги за 300 коли. Belmontas е нещо като кънтри клуб, който е отворен за обществеността. Много двойки имат сватбен прием в Belmontas. Други хора ходят просто на разходка или да се насладят на една бира или лека закуска в един от многото барове и ресторанти. Комплексът за развлечения е построен буквално в последните няколко години на мястото на френската фабрика. С 12 зали с различни цели и големина (от 50 до 250 места), може да побере до 1500 посетители. 
Следващото ни посещение беше в замъка Трака̀й. Той е исторически и курортен град, разположен е между 3 езера на 28 км югозападно от столицата Вилнюс, което го прави атрактивна туристическа дестинация. В Тракай има богато наследство от историята на Литва, като най-голяма атракция е реставрираният Островен замък, построен в езерото Галве. Замъкът понякога е наричан "малкият Мариенбург". Строежът му започва през 14 век при управлението на княз Кейстутис и около 1409 г. основната част от работата по него е завършена при сина му Витаутас. Важна особеност на Трака̀й, е че градът е построен и консервиран от хора с различни националности - караими, татари, литовци, руснаци, евреи и поляци са живели тук. Замъкът Тракай е отличен пример на готическата архитектура. Приемната на двореца е украсена с цветни стъкла и стенописи, представляващи сцени от живота на Великия херцог и семейството му. Интересно за нас беше и това, че в замъка днес официално се връчват дипломи на завършващи ученици и студенти. А ние след разглеждането на двореца се разходихме с платноходка по езерото, снимахме се с лебедите. Според утвърдените, макар и неписани правила на работните срещи, в село Vilkaviskis бяхме на официална среща с кмета. От него научихме подробности за този район, една от които е, че 50% от населението се занимава със земеделие, обменихме информация за образователните системи.
В село Vilkaviskis ни посрещнаха децата и учителите от Sudava Secondary School. Момче и момиче в национални костюми със сладки с мед и песен, изпълнена на свирка, подобна на кавал. Изправени всички, посрещнахме знамето и изслушахме химна на училището. Участниците от всяко училище партньор представиха своите презентации, в случая с думи и изрази, характерни за съответната страна, които по-късно ще влязат в многоезичен речник, който ще е един от крайните продукти по проекта. Последва пътуване до ново езеро - Vistytis и половинчасова разходка с моторна лодка. Тези, които си носеха бански костюми, се къпаха в езерото. На обяда опитахме прочутата студената супа от цвекло или както те ни го представиха, розов таратор. За пръв път на обяд в Литва ядохме супа в хляб и много интересен сладкиш, който наподобява изработена от тесто елхичка. Най-вкусната част от проектите са опитването на националните ястия, на което някои ученици се мръщят, но това е един от начините да ги научим да разбират и приемат различията на различните държави, които, макар членове на ЕС, трябва да запазят своите културни идентичности. 

Надя МОЧКОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания