Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Денят на пшеницата отново събра фермери в Царевец

Денят на пшеницата отново събра фермери в Царевец
Добавена на: 2011-06-21 12:51:38

Денят на пшеницата отново събра фермери в Царевец

С пожелания за ползотворна работа на полето и добра реколта се поздравиха земеделски производители и търговци на земеделска техника от различни краища на страната по време на традиционното 12-то отбелязване на Деня на пшеницата в землището на село Царевец в края на миналата седмица.

С пожелания за ползотворна работа на полето и добра реколта се поздравиха земеделски производители и търговци на земеделска техника от различни краища на страната по време на традиционното 12-то отбелязване на Деня на пшеницата в землището на село Царевец в края на миналата седмица. Той бе открит от Игнат Ангелов, председател на РСЗК «Дунав 2000 Свищов», с думите: «Всяка земеделска култура е важна за производството. Но най-важна е пшеницата, която е хлябът и животът на хората. Тя е политика и стратегия за развитието на българското земеделие. Затова този ден е признание и към културата, и към труда на хората, които я произвеждат». Поздравителен адрес от името на кмета на общината Станислав Благов прочете зам. -кметът Емил Димитров. В рамките на празника, в стопанския двор на земеделската кооперация "Изгрев 93" - село Царевец, присъстващите имаха възможност да разгледат нови и различни по вид селскостопански машини от известни марки –за пръскане, сеитба, растителна защита, разхвърляне на оборски тор и други, представени от фирми от Карнобат, Шумен, Левски и Добрич. Бяха представени и най-новите препарати в сферата на растителна защита, както и биоторовете, произвеждани във фермата за калифорнийски червеи на местната земеделска кооперация. 
Празникът на пшеницата се провежда по идея на председателя на земеделската кооперация "Изгрев 93" Ганчо Ламбев и консултантът по зърнопроизводство проф. Иван Панайотов. «Преди 12 години установихме контакти с проф. Панайотов – основен селекционер в Държавния земеделски институт в Генерал Тошево. Търсихме нови сортове пшеница добри за нашия район. В последните години кооперацията отглежда около 8500 дка пшеница, основно от сортовете "Ласка", "Преспа", "Тодора", "Милена", "Фактор". Експериментираме за отглеждане при нашите условия и други сортове, разположени на по-малко площи. В резултат на дейността ни, състоянието на посевите в момента са добри и може да се надяваме на добър добив от всички култури. Какъв ще бъде той, ще покаже краят на жътвата, когато зърното е прибрано в хамбара", сподели домакинът Ганчо Ламбев. 
Участниците в празника посетиха и опитното поле на кооперацията да се запознаят с новите сортове пшеница и рапица, чийто селекционер професор Иван Панайотов заяви: «В опитното поле тази година има около 20 сорта, но кандидати за сортове имаме над 600. Това са стабилизирани селекционни линии, които вече са почти готови сортове. Имаме и около 12 размножения, които успешно да засеем през есента за получаване на нови семена. На това поле най-голям интерес за земеделските производители представлява сорта «Изгрев», кръстен на името на кооперацията. Той е с високо продуктивни възможности – над 800 кг, при оптимално отглеждане и сравнително добро качество. Тази есен с г-н Ламбев планираме да представим в сортовата комисия за изпитване един високо качествен сорт, който ще бъде един от най-високите стандарти по качество в света». Работничките в семепроизводния участък Тодоринка Мирчева и Радка Панайотова посрещаха гостите в опитното поле с баница. 
Гости на проявата бяха председателят на Общинския съвет Милен Манолов, зам.- кметът Емил Димитров, кметът на Царевец Генчо Генчев, ръководителят на Общинска служба "Земеделие" Емел Мехмед. Присъстваха и председатели на земеделски кооперации, земеделски производители, фермери, арендатори и търговци на земеделска техника от областите Велико Търново, Плевен, Русе, Добрич, София, Сливен. 

Галя ФИРОВА
В-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания