Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Минералната вода край бившето ДЗС

Минералната вода край бившето ДЗС помага на стотици свищовлии

Отмина времето, когато всеки можеше да си позволи да лекува болежките си в санаториуми и почивни станции. Днес това не е по джоба на всеки. Затова пък свищовлии имат възможност да ползват лечебните свойства на термичния извор край бившето ДЗС – Свищов. И въпреки че няма указания какви точни заболявания се лекуват, хората сами определят ефекта от ползването на минералната вода. А той навярно е голям, защото със затоплянето на времето напливът от хора става все повече. "Болките в рамената и в колената не ми даваха покой. Не ми помагаха нито инжекции, нито нагревки. Колежката ми пък има проблеми с кръста. Решихме да направим няколко бани. След работа двете идваме с колата направо тук. Ако щете, вярвайте, но болките след петата баня изчезнаха. Предпочитам да идвам всеки ден, но да се отърва от тази мъка", споделя 42-годишната Стефка, която не се застоява за дълго в басейна, за да няма проблеми с кръвното. "Това е голяма благодат. Добре, че нашата управа го направи общинско. Дано по-нататък малко се подобрят нещата тук. Но тогава сигурно пък ще стане с пари. А бе и така е добре. Само малко да се поасфалтира наоколо. Аз бях почти осакатял, не можех да се движа. Помолих сина ми да ме докара да опитам и това чудо. Идвах почти цял месец. Сега вече сам мога да идвам с колелото. Да не повярва човек - лек без пари", радва се бай Киро. Майка търпеливо забавляваше двете си дъщерички в басейна, докато минат 10 минути от потапянето им. Децата са имали проблеми с напикаването, но откакто идват тук, майката твърди, че имат подобрение. 25-годишният Пламен пък упорито киснеше краката си в леген с миниралната вода, за да се отърве от гъбичките по тях. Напливът от хора е по-голям след залез слънце, а дори и по свечеряване. Тогава хората без притеснение могат да се разсъблекат дори и да нямат бански. "Вечер идват и млади булки, които не могат да заченат. Моя позната имаше такъв проблем. От миналата година често идваше тук и сега вече ще става майка", допълва още едно лековито свойство на водата Мария от Ореш.
И така – едни си тръгват от топлата вода доволни, че са получили облекчение и изцеление от болката, други пък пристигат със същата надежда, но хора край минералния извор има по всяко време. Изграден е и навес за лошо време. Единствен проблем е липсата на транспорт до терминалния извор. Хората ползват автобусна линия 2, но само до рампата на бившето ДЗС, а оттам до извора разстоянието не е малко. Но дано се намери решение и за това.

Йорданка АПОСТОЛОВА, в-к "Дунавско дело"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания