Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Проект за Светиниколското училище с награда

На 12 май от 12 ч. в залата на Информационния център на ЕС в София на ул. "Московска" 9, евродепутатът Надежда Нейнски и лидерът на СДС Мартин Димитров обявиха Голямата награда в конкурса "Моят малък красив европейски проект", а тя беше финансиране на проектното предложение с 10 000 лв. Конкурсът е традиционен по случай Деня на Европа 9 май.
Специалните гости на събитието бяха Н. Пр. г-жа Юдит Ланг, посланик на Унгария, страната председателстваща ЕС в момента, Н.Пр. г-н Лешек Хенсел, посланик на Полша, страната, поемаща председателството на ЕС от месец юли и Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК в България.
Проектът "Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика" печели Голямата награда в конкурса. "Проектът спечели с това, че е градски, модерен, десен, с отношение към средата и града, в който живеем. Реализацията на този проект ще ни даде истинско европейско самочувствие", отбеляза Надежда Нейнски при връчването на наградата. "Европа се гради на хора с идеи, хора като вас", обърна се към победителите и лидерът на СДС Мартин Димитров.
"И аз, и СДС обичаме да работим с млади хора.", заяви Надежда Нейнски. "Това е разбираемо, защото от хора като вас се очаква промяна на живота в цялата страна.", допълни тя. И сподели, че е било изключително трудно да се определи кой да вземе голямата награда, но в крайна сметка тя е само една. Награденият проект е дело на Ваня Кръстева, Пламен Петров, Йорданка Колева и Владимир Чангулев – млад екип от архитекти, урбанисти и инженери, чиято идея е да направят проучване на европейското присъствие в столицата - сгради, проектирани от западни архитекти, паметници, градоустройствени принципи, естетически заемки и т.н. - чрез интервюта в четири едночасови улични акции – в парк, в градски културен център, в район с малцинства и в масов обществен транспорт. Проектът включва още изложба с фото, аудио и видео материали от проучването и конференция на тема "Европейските демократични практики и тяхното място в моята малка, красива България".
Участниците в конкурса трябваше да спазят две важни условия –да са на възраст от 18 до 30 години, идеите им да кореспондират с утвърждаването на традиционните европейски ценности и да реализират приоритетна дясна политика.

Организаторите изразиха удовлетворението си от качеството на представените проекти и се ангажираха да дадат препоръки и насоки за възможностите за финансиране на проектите от различни български и европейски организации. Младите хора у нас притежават не само активна нагласа и проевропейско мислене, но и силен стремеж да превръщат и отстояват обществените идеи в лични каузи. Имаме емоционално отношение към всеки от вас, каза Нейнски. Заради тази връзка и желанието да инвестираме във вашите идеи, дързостта ви да сложите нещо на масата, да се борите за неговото отстояване, ще продължим контакта с вас, каза евродепутатът. Тя обясни, че нейният офис се е свързал с всички институции, които могат да спомогнат финансирането и на други проекти, които няма да получат конкретно финансиране сега. Всеки от вас, който се нуждае от препоръка за финансиране, може да разчита на нас, обеща Надежда Нейнски.
Авторите на другите 15 проекта-финалисти в конкурса "Моят малък красив европейски проект" ще посетят Европейския парламент в Брюксел и ще имат възможност да представят идеите си в една от най-авторитетните европейски институции.

Един от наградените 15 проекта е свищовски. Той е на Таня Рисемова с заглавие "За да останем, за да сме потребни, за да ни има и след нас дори…" (В.Ханчев) и посветен на съхраняването и функционирането на комплекс "Светиниколско училище – 1846".

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания