Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

СОУ "Николай Катранов" се представи в Испания

Втората работна среща по проект "Хайде да играем и говорим" на програма "За учене през целия живот", секторна "Коменски", заедно с партньорите от 6 училища от Франция, Ирландия, Румъния и Турция ни събра в испанския град Сантяго де Компостела.
Сантяго де Компостела е главният град на испанската автономна област Галисия. Населението е 93 712 жители (данните са от преброяването през 2007 г.).
В местната катедрала, посветена на апостол Яков (неговите мощи се съхраняват там, от името му идва и това на града), завършва прочутият поклоннически маршрут (Пътят към Сантяго), започващ в Южна Франция. Според преданието, тленните останки на обезглавения през 44 г. Яков са пренесени в Галисия в талига, впрегната с диви биволи, опитомени с едно прекръстване. Светецът е погребан край Падрон (селище в близост до съвременен Сантяго).
Вечер, величествената катедрала на един от най-красивите испански градове Сантяго де Компостела, осветена от мощни прожектори, стои като забит в небето кристал. Открай време този импозантен храм е цел на едно от най-големите поклонения за католиците.
Градът е пълен с хора с раници и тояги, на които са вързани малки кратунки. На вратовете им висят големи бели миди. Такава е "униформата" на изминалите Камино, или Пътя на Сантяго. Познават се и по "бойния вид", който придобиват по дългия маршрут. Неколцина са легнали по гръб на земята и съзерцават статуята на Светия апостол Яков върху величествената фасада.
Сантяго или Свети Яков - рибарят, брат на Йоан Кръстител и един от най-ревностните последователи на Христос, е загинал като мъченик за духовното утвърждаване на вярата. През 44 г. цар Ирод го екзекутирал. Наричали го още Синът на гръмотевицата, защото си позволявал да спори дори със Спасителя. Според вярващите неговите ученици Атанас и Теодор пренесли тялото му с лодка през Средиземно море от Ерусалим. Погребали го в галисийска земя, но точното място било забравено. Чак през 813 г. го намерил отшелникът Пелагиус. Звезда му показала пътя, а оттам дошло и името на бъдещия град, построен на това място - Кампус Стелле, или Градът на звездата.
Както на всяка работна среща, ние се върнахме със стотици снимки във фотоапаратите, с незабравими гледки в очите, вълнуващи спомени в сърцата, с натрупан опит от едно дълго пътуване.
В прекрасното училище CEIP LOPEZ FERREIRO, където се учат 650 ученици на възраст от 3 до 12 години заедно играхме техните спортни игри, а учителките Силва Христова, Еленка Янкова и Петя Попова донесоха 25 игри, любими на децата от партньорските училища.
Като преводач в групата беше включен и Даниел Тодоров от 12 а клас, който освен английски език, който изучава в училище, знае отлично и френски език.
"Според мен цялостната концепция на проекта е много добра, а най-хубавото е интернационалната среда, в която попаднахме. Беше интересно да разменяме идеи с чуждестранните партньори, много забавно беше и практическата част в проекта, при която всяка от страните представи традиционни игри. Радвам се, че имах възможността да съм там и заедно с всички останали играхме и говорихме, точно каквото е и мотото на проекта.", сподели след завръщането си Даниел.
За следващата работна среща, която ще се проведе в Ирландия екипите от партньорските училища трябва да заснемат филми, в които ученици от партньорските училища играят традиционните си любими игри, като на хартиен носител ще бъдат записани правилата на игрите.

Участвалите в срещата учители от начален курс на
СОУ "Николай Катранов"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания