Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Музеят на Алеко подготвя богата програма за 85-год

Музеят на Алеко подготвя богата програма за 85-годишнината си

На 15 май т.г. се навършват 85 г. от откриването на къща-музей "Алеко Константинов". Първите държавни къщи-музеи са открити едва в началото на 20-те години и са свързани с живота и творчеството на видните наши писатели Алеко Константинов и Иван Вазов. Още приживе Алеко Константинов завещава родния си дом в Свищов на свищовската община "за обществено ползване". Идеята за музей на Алеко Константинов в Свищов е подета още през 1911 год. от свищовското класно учителско дружество, прекъсната е поради войните през 1912-1918 год. и е продължила отново през 1919 год. За тази цел е избран комитет, който изработва устав, утвърден от Министерството на народното просвещение със заповед № 1788 от 2 юни 1920 год. През 1922 год. до Министерството на народното просвещение е изпратен и рапорт за състоянието на къщата на Алеко от директора на народния музея, в който рапорт се казва следното :"… Самата къща е една масивна тухлена двуетажна постройка, широка 20,47 м., дълга 12,60 м. и висока 10 м. И в своята външност, и в своята вътрешност тя е представителна, особено с стълбището си от централния коридор на долния към горния етаж…"
Самото откриване на къщата-музей става на 15 май 1926 год. от министъра на народното просвещение Никола Найденов в присъствието на председателя на Народното събрание Александър Цанков, народни представители, председателя на комитета проф. Георги Данаилов, кмета Капитанов и много граждани. Още от самото основаване в музея са застъпени точно тези три отдела- "Алеко Константинов", археологически и етнографски. Израсъл върху старите традиции и принципите на Емануил Васкидович, Димитър Начович, Георги Владикин, музеят не се развива едностранчиво, а започва действително да съхранява всякакви "стародревни останки" под вещото ръководство на учителя Стефан Стефанов и натрупва в своите фондове многоброен и ценен материал и наред с тези в София, Пловдив и Варна е един от малкото държавни музеи в страната.
По този повод, на 16 май 2011 год. Исторически музей Свищов открива изложба "Най-доброто от фондовете на музея".
На 18 май ще честваме и международния ден на музеите. За първи път тази година Исторически музей Свищов ще се включи в нощта на музеите с богата културна програма с участието на балетната школа и драматичния театър при ПБНЧ "Еленка и Кирил Д.Аврамови-1856", СК "Джудо спорт", концерт на рок група "Division one", гр. Русе и прожекция на филма "Дестинация България-Свищов" на "Хоби ТВ" и "TV7".
Всички граждани и гости на Община Свищов са добре дошли в къща-музей "Алеко Константинов"!

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания