Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Първа тракийска кохорта се сражава в Рим

Легионери от Нове (днешният Свищов) донесоха победата на Рим срещу келтите

За първи път наши сънародници участваха в една от най-мащабните исторически възстановки в света - фестивалът Natale di Roma 2011

Фестивалът Natale di Roma е най-голямото събитие за римски исторически възстановки, провеждан за девета година и прославящ 2764-та годишнина от основаването на Вечния град. Близо 2000 реенактори (възстановчици) на античната епоха на 16 и 17 април взеха участие в празника на Рим, затворил за часове историческия център на града. 50 групи за възстановки от цяла Европа – Италия, Румъния, България, Швейцария, Словения, Франция, Великобритания, Холандия влязоха в ролята на римляни и на варвари. Пред строените на Циркус Максимус легионери, свободни римляни и аристократи, роби и танцьорки, гладиатори и перегрини приветствие поднесоха представителите на Община Рим – Дино Гасперини, заместник-кмет по Култура и Федерико Моликоне, президент на Комисията по Култура към Столицата Рим, преоблечен като сенатор. Самият кмет на Рим Джани Алемано, влязъл в ролята на съвременен Харун ал Рашид през погледа на обикновен минувач оцени цялостното провеждане на събитието и затруднениятя за градския трафик, както съобщи вестник "Месаджеро" . Продължилият три часа и половина парадът на участниците, минаващ през Виа Петросели, Театъра на Марцелус, Площад Венеция, Виа деи Фори Империале и Колизеумът привличаше погледите и камерите на десетки хиляди туристи и жители на града. Празничният ден, съвпадащ с Цветница и хубавото време, увеличи още повече любопитните минувачи.
Сред хилядите реенактори отлично впечатление оставиха българските участници от Групата за исторически възстановки "Първа тракийска кохорта", създадена през 2008 година като част от Съвета по туризъм - Свищов. Групата пресъздава епохата от Първи век след Христа, когато легионерите от VIII Августов Легион създават легионния лагер Нове, включват Мизия в Римската империя и рекрутират хиляди траки, славещи се с бойните си умения в кохорти и конни али. Като една от най-добре подготвените формации, отличаваща се с физическа подготовка и автентични строеви умения, получава специални покани за участия, подобно на тазгодишната битка на арената на Циркус Максимус. Двадесет и пет българи съставляваха едната от трите реенактмънт групи, избрани да защитават честта на Рим по време на възстановката на битка между римляни и гали. Първа Тракийска Кохорта защитаваше левия фланг на римската армия, в чийто център бе ХI Клавдиев легион на организаторите от Gruppo Storico Romano. Срещу тях бяха галите на Адженорикс, сред които имаше истински гиганти и изкусни стрелци с лък. Спектакълът завърши с очаквана победа на римляните, но краят на пресъздадения военен конфликт се различаваше от историческата традиция – с приятелски поздрав на всички участващи групи, апотеоз на мирното съществуване днес и разбирателството между народите. След края на драматичната битка над Циркус Максимус се развяха български знамена и се разнесоха викове "българи-юнаци" от десетки български туристи, свидетели на представлението.
Ръководител на българската група участници беше заместник-кметът на Община Свищов – Емил Димитров, който имаше възможност да се срещне с представители на Община Рим и на организаторите от Gruppo Storico Romano.
Италианските организатори съобщиха, че е имало интерес за участие във фестивала от още много групи от Европа, вкл. 2 групи от България, но те не са отговаряли на строгите критерии за предварителна селекция на участниците. Любопитно е, че заради използването на бутафорни оръжия от пластмаса, очила и съвременни обувки от парада в последния момент бяха отстранени две групи.
Всички българи, които биха искали да видят на живо Първа Тракийска Кохорта, но не могат да посетят Рим, ще имат шанс през месец Май. Последният уикенд на Май Кохортата ще изнесе грандиозен спектакъл съвместно с реенактори от 5 държави по време на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава" в Свищов. Българският фестивал, който ще има своето четвърто издание тази година, получи високата оценка на Община Рим и Gruppo Storico Romano като един от най-креативните и живописни. Много групи от Европа (от Белгия, Румъния, Италия и Англия) пожелаха да получат покана за следващото издание на фестивала, което е сигурен знак за влияние и качество.
Повече информация за самия фестивал ще откриете на: http://www.eagleonthedanube.org.

Стефан Проданов,
Председател на "Съвет по туризъм – Свищов", Легат на Първа Тракийска Кохорта
Dies Martis a.d. VIII ld. Apr. MMDCCLXIV Ab Urbe Condita
/ 19 Април 2764 година от основаването на Рим /

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания