Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Карамфили в Дунава в памет на ромския холокост

За шеста поредна година Международният ден на ромите, загинали по време на Холокоста - 8 април, беше отбелязан в Свищов.
На този ден се отдава почит към всички невинни жертви на гоненията срещу ромското население през различните исторически епохи и най-вече на ромския холокост, геноцидът над този етнос по време на Втората световна война.
Датата е избрана, защото на 8 април 1971 г. в Лондон започва Първият конгрес на Международния ромски съюз.
По този повод представители на Община Свищов и единствената неправителствена организация на ромите на територията на общината – "Рома Прогрес" в село Козловец се преклониха пред паметта на загиналите в лагерите на смъртта през Втората световна война стотици хиляди роми.
По традиция церемонията се състоя на Пристанището в крайдунавския град. С думи в памет на жертвите на ромския холокост към присъстващите се обърна заместник-кметът Емил Димитров , а председателката на "Рома Прогрес" Дочка Гецова призова паметта на жертвите да бъде почетена с едноминутно мълчание.
По традиция представителната група хвърли червени карамфили във водите на Дунава - като символично поднасяне на цветя за загиналите.
В ритуала традиционно се включи и кметът на Козловец Кичка Яламова.
След церемонията на брега на Дунава, представителите на ромската неправителствена организация бяха приети в кабинета на кмета на Общината Станислав Благов, където разговаряха с него за проблемите и възможностите, свързани с ромското население.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания