Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кметът се поклони пред жертвите на "Слънчев бряг"

Голяма група свищовлии, заедно с кмета на общината Станислав Благов и заместник-кмета и председател на СДС - Свищов Емил Димитров, участваха в националното възпоменателното шествие, посветено на жертвите на комунизма, което се проведе на 26 март в Ловеч и по традиция бе организирано от СДС - Ловеч.
Над Града на люляците, в комунистически концлагер наречен "Слънчев бряг" през 50-те години на ХХ век, след затварянето на беленските лагери, просъветските управници преместват стотици български интелектуалци и патриоти. В продължение на три години, вследствие на каторжническия труд и нечовешки условия мнозина от тях загиват.
Сред стотиците, които се поклониха пред паметта им, бяха и народните представители Лъчезар Тошев, д-р Ваньо Шарков и председателя на СДС Мартин Димитров. На мястото на старата каменоломна бе отслужена заупокойна литургия.
Пред множеството председателя на синята партия заяви: "Битката не е спечелена окончателно. Тя ще се води през целия наш живот. През живота на нашите деца и внуци. Тоталитарните режими винаги ще правят опити да се появяват и завръщат". След Мартин Димитров думата взеха активисти на СДС и жертви на политически гонения след 9 септември 1944 г. Свои стихове прочете поета Дончо Маджаров.
По време на шествието-поклонение Ловчанският митрополит Гавриил призова всички, които знаят за загинали и пострадали заради верността към отечеството и вярата в Бога лагерници на Слънчев бряг край Ловеч, да дадат сведения, за да се поиска тяхната канонизация.
През лагера на смъртта край Ловеч са преминали 1 501 души, 155 от тях са намерили смъртта си там.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания