Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Празничен концерт по случай 155 години Читалище

С празничен концерт ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856" отбеляза 155-та годишнина от основаването си.
Събитието се състоя на 24 февруари 2011 год. в салона на читалището. Сред официалните гости на тържеството бяха заместник-министъра на културата Митко Тодоров, кметът на Община Свищов Станислав Благов, общински съветници, кметове на кметства, представители на просветни и културни институции.
Богата и вълнуваща беше програмата на концерта, в който участваха Карина Йорданова от СОУ "Николай Катранов", деца от ОДЗ "Детски свят" и ЦДГ "Радост", вокална група при СОУ "Димитър Благоев", групата за модерен балет на Държавната търговска гимназия, Групата за хип-хоп от Свищов, Сдружение за латино танци "Фламинго" – гр. Русе и фолклорни състави от читалището в село Царевец.
В своето празнично слово председателят на Читалището Пламен Александров припомни събитията и хората, сървани с основаването на читалището в Свищов и началото на читалищната дейност в страната ни.
Признателност към основателите на читалищното дело и поздравление към успехите на съвременните читалищни дейци от сцената отправи кметът на Общината Станислав Благов.
Заместник-министърът Митко Тодоров започна своето приветствие с уточнението, че е роден в свищовския край – в село Овча Могила, и тук всичко му е много скъпо. От името на министъра на културата Вежди Рашидов той награди свищовското читалище с плакет, грамота и най-високото отличие на Министерството на културата – "Златен век" - за изключителен принос към съхраняването и популяризирането на българската култура. Заместник-министърът предостави на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856" и дарение от нови книги (научно-популярна, художествена и справочна литература) - за попълване на библиотечния фонд.
По случай 155-та годишнина от основаването си ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856" получи десетки поздравителни адреси и цветя. Сред тях бяха и поздравленията от другите две български читалища, които се считат за първостроители за читалищното дело – читалищата в Лом и Шумен, основани също през 1856 година.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания