Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Чествахме 133 години от рождението на Божинов

На 24 февруари в Свищов бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на художника академик Александър Божинов. Честването започна сутринта с полагане на цветя на паметната плоча на къщата, в която е живял художника. В ритуала участваха представители на Общината, Читалището, просветни и културни организации от града.
Следобед пред свищовската общественост бе представен албумът "Забраненият Божинов", който включва злободневни политически карикатури на художника,отпечатани във в-к "Зора". Албумът бе представен от Цвятко Кадийски, историограф на Ротари – България.
Същия ден годишнината от рождението на "бащата на българската карикатура" Александър Божинов бе отбелязана и в комплекс "Светиниколско училище". Там четвъртокласници от свищовското СОУ "Димитър Благоев" рисуваха илюстрации по приказката на Елин Пелин "Дядовата Ръкавичка". За първи път тази приказка е отпечатана през 1926 година, като едноименната книга, включваща още приказките на Елин Пелин "Кривото патенце" и "Звяр нечуван", е с илюстрации на Божинов.
Децата имаха възможност да разгледат и оригиналните илюстрации на приказката, създадени от художника.

Александър Божинов е роден на 24 февруари 1878 г. в Свищов. Завършва живопис в София през 1902 г. От 1929 г. е член-кореспондент на БАН, от 1939 г. - академик. Бил е директор на Института за изобранителни изкуства при БАН /1952 - 1953 г./.
Първите си карикатури Александър Божинов печата във вестинк "Сълза и смях" /1898 - 1899 г./. През 1904 г. в сътрудничество с Елин Пелин основава хумористично-сатиричния вестник "Българан".
Божинов участва в редактирането на редица списания и вестници. Той е създател на съвременната българска художествена карикатура. Направил е хиляди карикатури, пръснати по страниците на десетки вестници и списания, множество илюстрации на книги, стенописи, декори на базови пиеси в Националния теартър.
Като председател на свищовската културна дружба в София, Божинов спомага да се осъществи завещанието на Димитър А. Ценов за откриване в Свищов на търговска академия. Заради тази заслуга с решение на Градския общински съвет през 1936 г. Александър Божинов е провъзгласен за почетен гражданин на Свищов по предложение на тогавашния кмет Богдан Пенев.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания