Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

126 години чества ДТГ "Д. Хадживасилев"

На 9 февруари 2011 година Държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов, наследник на първото търговско училище в България, отбеляза 126-та годишнина от основаването си.
Празникът започна с официална церемония в двора на училището, където отличили се в различни състезания ученици на Търговската гимназия имаха честта да вдигнат флаговете на България, Европа и ДТГ "Димитър Хадживасилев".
Гости на празника бяха представители на РИО на МОН - В. Търново, Община Свищов, СА "Д. А. Ценов", Фондация "Димитър Хадживасилев", Движение "Русофили".
Приветствие към всички присъстващи отправи директорът на Търговската гимназия Румяна Иванова, след което поздравления по случай годишнината отправиха и гостите.
Поздравителен адрес от името на кмета на Община Свищов Станислав Благов, поднесе заместник-кметът Емил Димитров.
"В ден като днешния отдаваме заслужена почит към паметта на славните ни дарители и просветители, благодарение на които днес Свищов е развит културен и образователен център. Сред тях се нарежда и светлата личност на патрона на гимназията - Димитър Хадживасилев, дарил средствата за построяването на величествената сграда на училището. Поклон пред благородното му дело! Празникът е повод за адмирации и към всички Вас, които пишете съвременната история на Първото търговско училище в България. Освен висока чест, това е и голяма отговорност, която Вие посрещате достойно. Поздравявам Ви за постигнатите резултати!", обръща се към директора, учителите и учениците на гимназията Станислав Благов в поздравителния адрес, пожелавайки им все така мотивирано да продължават напред, да бъдат пионери на попрището на образователната наука, винаги първи сред първите, сочени за пример - в името на училището, Свищов и свищовци.
След приветствията, бяха поднесени цветя на бюста на Димитър Хадживасилев, който се намира във фоайето на гимназията.
По-късно празничната програма продължи с баскетболен турнир "Купата на Дарителя" и дискусия на тема "Образование – пазар на труда".

Снимките са от официалната интернет страница на ДТГ "Димитър Хадживасилев": www.dtg-svishtov.com

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания